EconomieKabelkrantNieuws uit Zwolle

Expeditie 038 presenteert eerste Zwolse ondernemers

Zwolle – De eerste groep van 8 ondernemers – onder naam van de sociale coöperatie Expeditie 038 – is een feit. Eén van hen is Petra Hovestad. Ze vertelt: “Ik zit in de bijstand, ben moeder van jonge kinderen en was het thuiszitten zat. Eigenlijk wilde ik heel graag voor mezelf beginnen, maar ik wist niet hoe ik dat moest doen. Toen kwam Expeditie 038 op mijn pad.”

“Hier heb ik een unieke kans gekregen om in alle rust en ruimte te ontdekken of het ondernemerschap bij me past. Daarbij hoefde ik geen grote investeringen te doen én mocht ik mijn uitkering houden. Ik ben méér dan alleen moeder en nu heb ik weer een doel in mijn leven.”

“Dit is een unieke kans want ik heb nu weer een doel in mijn leven” Petra Hovestad, alleenstaande moeder

 

De nieuwe Zwolse ondernemers zijn actief in onder andere Surinaams eten, high tea, coaching, houtbewerking, schildercursussen en sound producer.

Ondernemerstraining

De afgelopen 13 weken heeft de groep van Expeditie 038 de ondernemerstraining gevolgd. Hovestad: “Ik ben hier heel enthousiast over. Het is voor mij alweer 10 jaar geleden dat ik in de schoolbanken heb gezeten. Maar ik kon heel goed meekomen en ik had elke week echt zin in de volgende les. Je start de training met een droom en die droom is werkelijkheid geworden aan het einde van de training. Dit is echt een geweldige ervaring voor mij geweest.”

Voor het succesvol volgen van de ondernemerstraining heeft de groep van Expeditie 038 een certificaat ontvangen. Deze feestelijk afsluiting vond plaats in wijkcentrum de Enk. Hierbij schoof wethouder Paul Guldemond aan. Hij luisterde aandachtig naar de bedrijfspresentaties van de kersverse ondernemers en sprak na afloop met ze.

High Tea Express Zwolle

Hovestad en de andere ondernemers hebben zichzelf bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Dit doen ze onder de naam van de sociale coöperatie Expeditie 038. Het bedrijf ‘High Tea Express Zwolle’ van Hovestad is dus nu een feit. Hovestad: “Ik maak en bezorg High Tea aan huis: gewoon, vegan, suikervrij en voor kinderen heb ik de High Ranja bedacht. Het enige dat de klant nog hoeft te doen, is voor warm water zorgen en gezelschap. Ik maak en bak alles zelf, inclusief taarten en een heerlijke siroop.”

Samen en met elkaar

De nieuwe Zwolse ondernemers blijven elkaar nog wekelijks ontmoeten onder begeleiding van een coach. Zo denken ze samen na over de bedrijfsstrategie van elke deelnemer. Daarnaast ondersteunen ze elkaar bij de stappen die nodig zijn om te groeien. Hovestad: ”Ik vind het leuk dat je elkaar kunt helpen. Je zit er niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar! Omdat ik onderneem onder naam van Expeditie 038 kreeg ik ook recht op kinderopvang. Zonder het opvangnet van de sociale coöperatie was het mij niet gelukt om op deze manier te ondernemen.”

Voorzitter van Expeditie 038, Rudolf Everduim, vertelt: “Het woord samen kenmerkt de doelstelling van onze sociale coöperatie. We werken als ondernemers nauw samen, maar dit doen we ook met andere organisaties in onze stad zoals de gemeente, het Sociaal wijkteam Zwolle, Tiem en Dock24. Door al deze krachten samen te bundelen, komt de kans om werk te maken van je passie voor iedereen een stap dichterbij. Dus we zijn er voor Zwollenaren die langer dan 2 jaar een uitkering hebben, maar ook statushouders zijn binnenkort welkom.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button