Kunst & CultuurNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Er komt een (semi)permanente tentoonstelling over Joan Derk van der Capellen tot den Pol

Zwolle – In het Academiehuis de Grote Kerk wil de gemeente een expositie inrichten die de herinnering aan Joan Derk van de Capellen levend houdt. Het is niet mogelijk gebleken om de in Rome staande beeldengroep van Van der Capellen naar Nederland te krijgen. Daarom stelt wethouder Monique Schuttenbelt voor om een expositie te maken over deze man, zodat hij in het geheugen van de Zwollenaar blijft, zoals ook Thorbecke.

Joan Derk baron van der Capellen tot den Pol (Tiel, 2 november 1741 – Zwolle, 6 juni 1784) was een Nederlands politicus en edelman die als grondlegger wordt beschouwd van de patriottenbeweging. Van der Capellen steunde de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, had kritiek op het politieke bestel en regentenstelsel. Hij is vooral bekend als de auteur van het anoniem gepubliceerde pamflet Aan het Volk van Nederland, dat in de nacht van 25 op 26 september 1781 in alle grote steden van de Republiek werd verspreid. Hierin klaagt hij het zwakke beleid van Willem V aan.

Partner

Er zijn vele manieren denkbaar om maatschappelijke erfenis van Joan Derk van der Capellen tot den Pol in Zwolle levend te houden. Daarom heeft de  gemeente gezocht naar een partner die op een vernieuwende wijze de Zwolse cultuurhistorie kan presenteren. Die partner heeft zij gevonden in Stichting Allemaal Zwolle. De stichting heeft ten doel om op eigentijdse, veelzijdige en aansprekende wijze het historisch verhaal van Zwolle levend te houden. De stichting doet dit onder meer door het houden van exposities en activiteiten in ANNO, het nieuwe museum in de maak. Maar ook op specifieke locaties in Zwolle en in samenwerking met diverse organisaties en instellingen op het gebied van cultureel erfgoed en historie.

Voor het voetlicht

In het Drostenhuis, als onderdeel van ANNO, zal ook aandacht worden besteed aan Joan Derk van der Capellen tot den Pol. Hierbij wordt het belang van Joan Derk van der Capellen tot den Pol in de expositie voor het voetlicht gebracht. Stichting Allemaal Zwolle heeft daarnaast al op diverse onderwerpen samengewerkt met Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Een ‘satellietexpositie’ in Academiehuis Grote Kerk Zwolle past goed in deze relatie. De gemeente geeft Stichting Allemaal Zwolle daarom opdracht om te komen tot een concreet goed te keuren plan voor ontwerp en realisatie van deze expositie.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren