Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Elektrische fiets populairst in Overijssel; vooral voor langere afstanden

Zwolle – De elektrische fiets is populair in het oosten van het land. In Overijssel worden van alle provincies de meeste ritten per elektrische fiets afgelegd (3,6%), daarna gevolgd door Drenthe (2,9%) en Gelderland (2,7%). Ook staat Overijssel (29,1%) bovenaan als het gaat om het gebruik van de niet-elektrische fiets als vervoermiddel. Inwoners van Limburg en Flevoland maken naar verhouding het minst vaak gebruik van de niet-elektrische fiets.
Dit blijkt uit nieuwe cijfers uit het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland van het CBS.

Elektrische fiets vooral voor langere afstanden

Het gebruik van de elektrische fiets als vervoermiddel staat, vergeleken met de reguliere, niet-elektrische fiets, nog in de kinderschoenen. Het aandeel van de niet-elektrische fiets in alle ritten is 24 procent, dat van de elektrische fiets is 2 procent. De elektrische fiets is wel duidelijk populairder voor de langere afstanden. De niet-elektrische fiets wordt voor ritten tot 5 kilometer ruim 14 keer zo vaak gebruikt als de elektrische fiets, vanaf 15 kilometer verschilt dat nog maar een factor 4.

Het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland meet de dagelijkse verplaatsingen van de Nederlandse bevolking naar plaats van herkomst en bestemming, tijdstip van de verplaatsingen, gebruikte vervoermiddelen en reismotieven. Dit onderzoek wordt jaarlijks in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat door het CBS uitgevoerd. Voor de cijfers in dit bericht is gebruikgemaakt van alle niet-beroepsmatige ritten in Nederland. Daartoe behoort ook woon-werkverkeer. Beroepsmatige ritten door bijvoorbeeld taxichauffeurs, koeriersdiensten en vrachtwagenchauffeurs zijn buiten beschouwing gelaten.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button