Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Eerste herfststorm in de maak

Zwolle – Het verkeer krijgt de komende dagen vaker met forse windvlagen te maken. Met name donderdagavond en zondag is het onstuimig, aldus Weerplaza. Het herfstweer blijft bovendien samengaan met flink wat regen waardoor de avondspits van donderdag een zeer lange kan gaan worden.

De hele week veroorzaakt de regen al lange files. Het wisselvallige weer wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied dat vandaag in de buurt van IJsland ligt. Ondanks deze grote afstand beheerst de depressie het weerbeeld in het hele westen, midden en noorden van Europa. Het ene na het andere frontensysteem, bestaande uit veel bewolking, regen en motregen, koerst vanaf de Atlantische Oceaan naar een groot deel van Europa. Het levert zeer wisselvallig weer op met in Nederland hoge temperaturen van 10 tot 14 graden.

Bomen nog vol met bladeren

Donderdag in de namiddag neemt de buiigheid vanuit het westen toe, en gaat het ook harder waaien. Aan zee wordt de zuidwestenwind stormachtig, 8 Bft. De buien, soms met onweer en hagel, veroorzaken zware windstoten van rond de 80 km/uur. In de Kop van Noord-Holland en op Texel en Vlieland zijn windstoten van 90 km/uur mogelijk.

Vanwege het warme oktoberweer staan veel bomen halverwege november nog vol met bladeren. De krachtige windstoten maken de kans op afbrekende takken daardoor groter. Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza: “De krachtigste windstoten verwachten we donderdagavond, met name in Zuid-Holland, Noord-Holland, op het IJsselmeer en de Waddenzee en daarna in Friesland. De wind en buien kunnen het verkeer flink hinderen in sommige regio’s. Dieper in het binnenland verwachten we nauwelijks overlast. “

Een tweede windpiek verwacht Weerplaza in de loop van zondag. Severin: ”Bij Newfoundland ontstaat vrijdag een lagedrukgebied die daarna met de straalstroom snel naar Europa koerst. Tegelijkertijd ontwikkelt het lagedrukgebied zich tot een echte stormdepressie, de eerste herfststorm in West-Europa van dit seizoen. Ierland, Zuid-Engeland en het westen van Frankrijk krijgen er zaterdag later op de dag mee te maken, daarna trekt de stormdepressie naar onze omgeving. Het zal van de exacte koers afhangen of wij zondag de eerste storm van deze herfst gaan beleven. Voorlopig gaan we uit van 7 tot 8 Bft in de kustregio, maar we houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.” De zondag verloopt in ieder geval wisselvallig, op zaterdag heeft het droge weer de overhand. Weerplaza verwacht tussen vandaag en zondagavond 20 tot 50 mm regenval in grote delen van het land.

Gerelateerde artikelen

Back to top button