Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Eendekroos neemt stadsgracht Zwolle over

Zwolle- De Zwolse stadsgracht kleurt groen en lijkt van een afstandje wel een grasgracht. Wat er aan de hand is? Het Waterschap Drents Overijsselse Delta wijdt het aan de weersomstandigheden van de afgelopen periode.

Vastlopende motoren boten

Hierdoor is veel kroos ontstaan. Dit is een natuurlijk verschijnsel en eigenlijk niet te voorkomen. Ook elders in het land zien we de groene afdeklaag op de wateren terug. Op dit moment is de krooslaag op sommige plaatsen meer dan 10 centimeter dik. Lastig voor de bootjes en rondvaartboten die op de gracht varen. Het vele kroos wordt aangezogen door de  motor. Op een gegeven moment draait de motor niet meer en loopt vast. Enige remedie is de kroos te verwijderen of een stukje achteruit te varen.

Kroos zijn kleine waterplantjes en komen vooral voor in stilstaande of traagstromende wateren. Door de lage ligging in de regio is Zwolle een soort verzamelpunt geworden en hoopt het kroos zich hier op.

Zwarte Water is aanvoerkanaal kroos

Ook de ‘verkeerde’ windrichting helpt niet mee. Het kroos wordt nu aangevoerd vanaf het Zwarte Water en komt bij de brug bij de Hofvliet Villa zo de stadsgracht op drijven.  Zodra de wind draait, verspreidt het kroos zich en zal het niet meer de gracht van Zwolle als grote ‘hangplek’ gebruiken. Een flinke regenbui is van harte welkom! Dan ververst het water en stroomt het vanzelf weg.

De zogenaamde vuilnisboot van de ROVA vaart standaard één maal per week met een net door de gracht om al het afval op te ruimen. ‘Daar is echter deze uitbarsting van kroos niet tegen bestand. Bovendien heeft ook de ROVA boot last van het vele kroos. De netten zitten zo vol. ‘, aldus een paar dienstdoende ROVA medewerkers.

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren