EconomieNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Delta Wonen gaat huren verlagen van woningen boven maximale huurprijs

Nieuw woningwaarderingsstelsel van kracht

Vanaf 1 oktober gaat het nieuwe Woning waarderingsstelsel van kracht. De maximaal toegestane huurprijs van een woning wordt berekent op basis van punten in het woningwaarderingsstelsel. Tot nu toe kreeg een woning alleen punten op basis van praktische zaken zoals grootte en aantal kamers. In het nieuwe waarderingsstelsel wordt ook de marktwaarde van de woning meegerekend, oftewel de WOZ waarde.
De huurwoningen worden nu opnieuw gewaardeerd volgens het nieuwe Woningwaarderingsstelsel. Als blijkt dat woningen een huurprijs hebben die boven de maximaal toegestane huurprijs ligt, kan de huurprijs naar beneden worden aangepast.

Situatie huurwoningen deltaWonen

De huren die deltaWonen voor haar woningen rekent, liggen in de meeste gevallen lager dan de maximale huurprijzen die wij voor een woning zouden kunnen vragen. Dit doen zij omdat wij woningen betaalbaar willen houden voor mensen met een kleine beurs. De huurverlaging waarover in de kranten/media wordt gesproken, betreft dan ook alleen huurwoningen waarvoor zij meer vragen dan de maximale huur. Dit betreft enkele tientallen huurwoningen van deltaWonen.
DeltaWonen gaat de huurprijzen van die woningen, zelf actief verlagen. Dat betekent dat huurders van deze woningen op korte termijn van ons bericht krijgen over de huuraanpassing.

Door de nieuwe woningwaardering zijn de maximaal toegestane huurprijzen van de meeste van de woningen zelfs gestegen. Deze huurverhoging rekenen ze echter niet door aan hun klanten.

Situatie huurwoningen SWZ

Over de gang van zaken bij SWZ volgt later in dit bericht meer.

 

Circulaire ministerie over WWS

 

Wil je weten wat de maximale huurprijs van jouw woning mag zijn? En of je misschien teveel betaald? Ga dan naar de site van de huurcommissie en click op de button huurprijscheck. LET OP: het is momenteel erg druk en het kan zijn dat de link even niet werkt.

Huurprijs check Huurcommissie

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button