EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Definitieve berekening laatste twee periodes NOW aanvragen

Nog 1438 werkgevers in Overijssel en Gelderland Noord verwacht

Zwolle – Werkgevers in de drie regio’s in Overijssel en Gelderland Noord die in de laatste twee aanvraagperiodes gebruikmaakten van de NOW-regeling (NOW 5 en 6) hebben nog iets meer dan een week, tot en met vrijdag 2 juni, om daarvoor de definitieve berekening aan te vragen. In de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe moeten 540 werkgevers nog een of meer aanvragen indienen, in Twente nog 539 en in Regio Zwolle nog 359. Ook dit keer zet UWV extra communicatiemiddelen in om hen daar op te wijzen en hulp aan te bieden.

Opnieuw geopend

Nadat eind september 2021 de NOW-regeling aanvankelijk was stopgezet, is het loket toch weer geopend, nadat het kabinet in november de coronamaatregelen weer aanscherpte. Er volgden toen nog twee rondes: de zevende aanvraagperiode NOW (NOW 5) van november tot en met december 2021 en de achtste aanvraagperiode NOW (NOW 6) van januari tot en met maart 2022.

Het beroep op de NOW was een stuk minder dan in eerdere rondes. Toch kregen in deze twee periodes nog 3.980 werkgevers uit de drie arbeidsmarktregio’s voorschotten toegekend.

Landelijk waren er zo’n 47.000 werkgevers die een of meer voorschotten hebben ontvangen voor in totaal 2,1 miljard euro. Daarvan heeft inmiddels 62 procent (29.000 werkgevers) de definitieve berekening aangevraagd, 38 procent (18.000 werkgevers) moet dat nog doen.

Ruim een derde in Stedendriehoek en Noordwest Veluwe moet nog definitieve aanvraag doen

In deze twee periodes kregen nog 1.503 werkgevers uit de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe samen 2.300 voorschotten toegekend. Dit gaat om totaal een bedrag van 61,9 miljoen euro. Van deze werkgevers hebben 963 de aanvraag gedaan, 540 werkgevers moeten nog aan de slag. In totaal gaat het dan om 786 voorschotten voor in totaal 34,3 miljoen euro, waarvoor nog een definitieve berekening moet worden aangevraagd.

In Twente moeten nog 539 werkgevers een definitieve NOW-aanvraag indienen

In deze twee periodes kregen nog 1.434 werkgevers uit Twente samen 2.100 voorschotten toegekend, in totaal een bedrag van 47,9 miljoen euro. Van deze werkgevers hebben 895 de aanvraag gedaan, ruim 539 werkgevers moeten nog aan de slag. Totaal gaat het dan om 755 voorschotten voor in totaal 27,5 miljoen euro, waarvoor men nog een definitieve berekening moet aanvragen.

Een derde van de werkgevers in Regio Zwolle moet nog een definitieve aanvraag indienen

In deze twee periodes kregen nog 1.043 werkgevers uit de Regio Zwolle samen 1.600 voorschotten toegekend. In totaal een bedrag van 31,2 miljoen euro. Van deze werkgevers hebben 684 de aanvraag gedaan, 359 werkgevers moeten nog aan de slag. Totaal gaat het dan om 488 voorschotten voor in totaal 16 miljoen euro, waarvoor men nog een definitieve berekening moet aanvragen.

Onnodige terugvordering voorkomen

Werkgevers ontvingen bij de NOW eerst een voorschot gebaseerd op een door hen van te voren ingeschat verwacht omzetverlies. Bij de definitieve berekening bepaalt men, aan de hand van de loonsom in de betreffende NOW-periode en het daadwerkelijke omzetverlies, op welke tegemoetkoming werkgevers daadwerkelijk recht hebben. Werkgevers hebben tot en met vrijdag 2 juni om hun definitieve omzetverlies door te geven, of uitstel aan te vragen voor hun derden- of accountantsverklaring.

‘Als wij geen informatie van werkgevers krijgen, dan kunnen wij niet vaststellen op welk bedrag zij uiteindelijk recht hebben. Dan moeten wij het verstrekte voorschot terugvorderen. Ook van werkgevers die eigenlijk wel recht op NOW zouden hebben wordt het voorschot teruggevorderd als zij de definitieve berekening niet op tijd aanvragen. Het zou zonde zijn als werkgevers NOW-steun mislopen, alleen omdat ze de deadline missen. Dat willen we natuurlijk voorkomen’, zegt Randy Eichhorn, projectmanager NOW bij UWV.

Nu aan de slag

Voor de ruim 1.400 werkgevers in Overijssel en Gelderland Noord die de aanvraag nog moeten indienen is het belangrijk om nu echt aan de slag te gaan. Want het verzamelen en aanleveren van informatie kost tijd. Eichhorn: ‘We weten dat werkgevers met veel uitdagingen te maken hebben, zoals personeelstekort en hoge energiekosten. Die zorgen ervoor dat de aanvraag van de definitieve berekening blijft liggen. We doen er daarom weer alles aan om werkgevers te attenderen op de deadline. Zo benaderen we werkgevers via post, mail en telefoon. En informeren we hen via online advertenties, advertenties in vakbladen en radiospotjes. Uit ervaring weten we dat dit helpt en dat werkgevers daardoor toch nog in actie komen.’

Uitstel mogelijk voor afronden derden – of accountantsverklaring

Werkgevers die in een periode meer dan 40.000 euro aan voorschot hebben ontvangen of recht hebben op een definitief bedrag van 40.000 euro of meer, hebben een zogeheten derdenverklaring nodig (bijvoorbeeld van hun boekhouder). Bij een voorschot of definitief bedrag boven 125.000 euro, is een accountantsverklaring nodig. Mocht het niet lukken om die verklaring op tijd af te ronden, bijvoorbeeld door drukte bij de accountants, dan is het opnieuw mogelijk om veertien weken uitstel te krijgen. Eichhorn: ‘Als je hiervan gebruik wilt maken, is het verstandig dat uiterlijk 2 juni aan te geven. We hebben daarvoor een speciaal formulier op onze website staan.’

Werkgevers kunnen alle informatie over de definitieve berekening vinden op de website van UWV. Ook kunnen ze in hun persoonlijke Mijn NOW-omgeving per regeling zien wat ze nog moeten doen.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren