Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Video – De Kraak is in Zwolle; duik onder in het mythische onderwaterlandschap van de Waddenzee

Duik onder in een betoverende wereld vol verhalen

Zwolle – In de herfstvakantie van 19 tot en met 23 oktober duik je onder in een betoverende wereld vol verhalen aan boord van Scheepsatelier de EE-stroom. Op het scheepsatelier, dat deze week aangemeerd ligt aan de kade van de Thorbeckegracht in Zwolle, vindt de multimedia-expositie De Kraak plaats.

Maar wat is dat precies? De Kraak is een mythische reuzenoctopus. Hij wijst bezoekers de weg door het magische onderwaterlandschap van de Waddenzee. Je kunt als bezoeker van schelp naar schelp reizen langs tien animatiefilms, gebaseerd op oude verhalen uit het Waddengebied over mensen en legendarische zeewezens. Hierbij staat de relatie tussen de mens en de zee centraal.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Het schip de EE-stroom ligt aan de kade van de Thorbeckegracht nabij het Pelserbrugje – Foto © RTV Focus Zwolle
Video animatie in schelp De Kraak – Foto © RTV Focus Zwolle

Als bezoeker wordt je meegevoerd langs de hele Waddenkust.. De animatiefilms laten zien hoe de mens al van oudsher met de onstuimige zeenatuur probeert te leven. Hoe dat vaak hopeloos misloopt, maar ook hoeveel moois eruit kan ontstaan. De Kraak maakt duidelijk hoe sterk we als mens verbonden zijn met de natuur van de Waddenzee.

Diepzee–’experience’

De Kraak vindt plaats aan boord van het binnenvaartschip de EE-stroom uit Bartlehiem. In het schemerige, haast spookachtige ruim van de Ee-stroom zie je de felblauwe spotlights en hoor je de echo’s van klotsende golven. Een echte diepzee ‘experience’!

De films van De Kraak zijn gemaakt door 21 animatoren en componisten uit Noord-Nederland, Duitsland en Denemarken. Alle verhalen zijn in drie talen te volgen: Nederlands, Engels en Duits. De ruimtelijke installatie, die bestaat uit abstracte schelpvormen, is ontworpen en gemaakt door Studio Peter Musschenga.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Videoanimatie in schelp De Kraak – Foto © RTV Focus Zwolle
De Kraak zeeschelpen – Foto © RTV Focus Zwolle

Verbeelding stimuleren

Productiehuis Spinbarg wil de verbeelding stimuleren en mensen met andere ogen naar hun omgeving laten kijken. Zo wil Spinbarg mensen bewust maken van de landschappelijke en (cultuur)historische waarde van die omgeving. Daarbij wordt zoveel mogelijk de verbinding gezocht tussen beeldende kunst, film, landschap, geschiedenis en (immaterieel) erfgoed.

 

De Kraak

 


  • De film is geschikt voor jong en oud (advies: vanaf ongeveer 8 jaar)
  • Duur: 45 minuten.
  • De Kraak is in drie talen te volgen: Nederlands, Engels en Duits
  • Toegang: € 7,50 voor volwassenen, € 6,50 tot 18 jaar

Data: woensdag 19 t/m zondag 23 oktober (herfstvakantie)
Openingstijden: 14.00 tot 21:00 uur 
Locatie Zwolle: kade tussen de Vispoortbrug en het Pelserbrugje (zuidzijde)

Gerelateerde artikelen

Back to top button