Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Video – Vrouwenhuis van Aleida Greve had regenjas en droge voeten nodig

Restauratie na ruim twee jaar voltooid

Zwolle – Het heeft meer dan 2 jaar geduurd maar de conserverende restauratie van het Vrouwenhuis in Zwolle is voltooid. Die restauratie was nodig want het oude Vrouwenhuis van Aleida Greve kampte met behoorlijke vochtproblemen. Het pand had een nieuwe ‘regenjas’ nodig én droge voeten vanwege de vele vochtproblemen. Werk aan de winkel dus.

Na deze een langdurige restauratie ziet het onderkomen van het historische Vrouwenhuis, gelegen tussen de Melkmarkt aan de voorzijde en de Voorstraat aan de achterzijde, er weer piekfijn uit. De nieuwe kleuren van het stucwerk stralen je tegemoet en zijn na kleuronderzoek gebaseerd op de situatie rond 1900. Er is hard gewerkt aan de verbetering van daken, stucwerk, riolering en fundering om binnenshuis een vochtprobleem op te lossen. Bovendien is het Vrouwenhuis nu goed geïsoleerd en beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. Binnenshuis lijkt er niet veel veranderd. En op de binnenplaats is alleen de tuinbak, die een overwelfde waterkelder overkluisde, verdwenen.

Vrouwenhuis gang met plaquette van bezoek Koningin – Foto © RTV Focus Zwolle

Losse muurankers

Bij het verwijderen van stucwerk in de Korte Kamperstraat bleken onverwacht muurankers los te zitten. Herstel aan de balken van de eerste en tweede verdieping leverde extra werk op en een langere restauratieperiode. Bijkomend voordeel was dat er meer onderzoek naar de bouwhistorie van de in oorsprong middeleeuwse panden aan de Melkmarkt en Voorstraat kon worden verricht.

 

Er zijn bijzondere ontdekkingen gedaan zoals de vondst van een laat-middeleeuws en een 17de-eeuws plafond, een waterkelder en twee lege beerputten. Saskia Zwiers, directrice Vrouwenhuis

 

Directrice van Het Vrouwenhuis, Saskia Zwiers: “Het was een enorme uitdaging en een enorme klus die dus wat langer duurde dan gepland. Maar het huis moet er nu weer een poosje tegen kunnen. Bijkomend voordeel is dat er bijzondere ontdekkingen zijn gedaan zoals de vondst van een laatmiddeleeuws en een 17de-eeuws plafond, een waterkelder en twee lege beerputten. En leuke behangetjes van rond de oorlog. Alles is niet direct te zien maar wel zorgvuldig vastgelegd. We kunnen nu nog heel wat meer interessante nieuwe dingen over het huis vertellen.”

Gezusters Greve bier

Bij de heropening van het Vrouwenhuis werd ook een boekje gepresenteerd dat oorspronkelijk in 2020 zou verschijnen. De publicatie ‘Bier in Zwolle. De Gouden Kroon van Greve’, geschreven door historicus Jan ten Hove en kunsthistoricus Saskia Zwiers, gaat over de rol van bier in Zwolle door de eeuwen heen. Stichteres van het Vrouwenhuis Aleida Greve (1670-1742) en haar zusjes zetten na de dood van hun ouders nog enige tijd familiebrouwerij De Gouden Kroon in de Voorstraat voort. Stichting Het Vrouwenhuis eert Aleida Greve en haar zusters met een speciaal gebrouwen blond bier dat de naam ‘Gezusters Greve’ draagt.

Vrouwenhuis – Foto © RTV Focus Zwolle
Vrouwenhuis kamer jaren 50 vorige eeuw – Foto © RTV Focus Zwolle
Vrouwenhuis kamer jaren 50 vorige eeuw – Foto © RTV Focus Zwolle
Vrouwenhuis – Foto © RTV Focus Zwolle – Foto © RTV Focus Zwolle
Vrouwenhuis website

Gerelateerde artikelen

Back to top button