Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpaginaZorg & Welzijn

Video – Dag van de Mantelzorg; Güleç zorgt voor haar zus en heeft een baan van 32 uur

Zwolle – Een drukke baan, een gezin en ook nog mantelzorgen. Ga er maar aan staan! Iedere dag weer zijn er duizenden mantelzorgers in touw om te zorgen voor een familielid, een buurman of buurvrouw en een bekende. Vandaag werden de mantelzorgers in het zonnetje gezet en kregen ze een ontspannen dag aangeboden in Zwolle bij wijkcentrum het SIO in Zwolle-Zuid. Güleç uit de Aa-landen was ook aanwezig. Zij zorgt voor haar zus ,heeft een baan van 32 uur en ook nog een gezin.

Q: Kun je ons vertellen over je rol als mantelzorger voor je zus en de uitdagingen waarmee je te maken hebt?

A: Mijn zus heeft een complex ziektebeeld met epileptische aanvallen, lichamelijke klachten, chronische psychische klachten, en beginnende dementie. Het is een behoorlijke uitdaging, een gecompliceerd ziektebeeld.

Q: Wat zijn de taken die je voor je zus uitvoert als mantelzorger?

A: Ik ben betrokken bij allerlei praktische zaken, ga mee naar afspraken, beheer de administratie, handel financiële zaken af, maar richt me ook op het samen doen van leuke activiteiten. Niet alleen de noodzakelijke taken, maar ook aandacht besteden aan een kopje koffie of dingen die ze nog wel kan.

Q: Klinkt als een intensieve dagtaak. Hoe combineer je dit met je baan bij de IND in Zwolle?

A: Ja, het voelt zeker als een dagtaak. Ik werk 32 uur per week bij de IND, en het voordeel is dat ik flexibel kan zijn in mijn werktijden. Hierdoor kan ik mijn uren later compenseren als ik overdag afspraken heb met mijn zus. Maar het zorgen naast mijn werk en voor mijn eigen gezin laat weinig ruimte over voor andere sociale activiteiten.

Q: Hoe zorg je ervoor dat je tijd vindt voor ontspanning voor jezelf?

A: Ik probeer bewust ontspanning in te bouwen, zoals sporten en dagelijkse wandelingen van minimaal 20 minuten. Dat is belangrijk voor mijn welzijn.

Q: Het lijkt een behoorlijke uitdaging om dit allemaal te managen. Waar krijg je hulp en begeleiding vandaan?

A: Ik heb een traject gehad bij de psycholoog en de huisarts, en Zwolle Doet biedt lotgenotencontact en mantelzorgondersteuning. Het is een proces van vallen en opstaan, waarbij ik opensta voor hulp en advies om op alle fronten vol te kunnen blijven houden.

Q: Zijn er andere familieleden die ook voor je zus zorgen?

A: Mijn zus heeft ook een dochter die helpt, maar zij woont op afstand in Assen. Daarnaast doet mijn broer in Heerde ook wat hij kan, maar ik ben niet de enige die voor mijn zus zorgt.

Q: Ontvangt je zus ook professionele hulp naast de mantelzorg?

A: Ja, naast mijn zorg ontvangt ze twee keer per dag thuiszorg, en ze volgt diverse behandeltrajecten bij specialisten.

Q: Wat zou je willen zeggen tegen andere mantelzorgers of mensen in een vergelijkbare situatie?

A: Het is belangrijk om hulp te zoeken en open te staan voor ondersteuning. Het is geen eenvoudige taak, maar met de juiste begeleiding is het mogelijk om vol te houden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button