Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Concentratie vervuilde lucht in Zwolle vergelijkbaar met het ‘meeroken’ van 4,8 sigaretten

Amsterdam / Zwolle – Ongemerkt roken Nederlanders gemiddeld meer dan vijf sigaretten per dag mee. Dat komt door de vervuilde lucht die we inademen. Rotterdam is de stad met de hoogste concentratie vervuilde lucht. De vervuilde lucht staat daar gelijk aan het ‘meeroken’ van 6,8 sigaretten per dag. In Zwolle staat de vervuilde lucht gelijk aan het binnenkrijgen van de rook van 4,8 sigaretten. Vlieland is het schoonst, daar rookt men ‘slechts’ 2,8 sigaretten mee.

Dit blijkt uit onderzoek van ondermeer GGD, RIVM, de Universiteit Utrecht en Milieudefensie.

Plaatsen rondom Zwolle : aantal sigaretten luchtvervuiling

Hengelo 5,2
Enschede 5,1
Apeldoorn 5,1
Zutphen 5
Deventer 4,9
Zwolle 4,8
Almelo 4,8
Epe 4,4
Hattem 4,4
Hellendoorn 4,3
Olst-Wijhe 4,3
Kampen 4,3
Raalte 4,3
Oldebroek 4,3
Oldebroek 4,3
Heerde 4,3
Staphorst 4,2
Nunspeet 4,2
Ommen 4,1
Dalfsen 4,1
Zwartewaterland 4
Steenwijkerland 3,7

Vuile lucht door auto’s, intensieve landbouw en kolencentrales

Het meeroken van sigaretten komt de laatste jaren steeds minder vaak voor door het rookverbod in openbare gelegenheden. Voor de gezondheid maakt het echter niet uit of je vervuilde lucht inademt of meerookt. Longkanker, hart- en vaatziekten, lager geboortegewicht en verminderde longfunctie bij kinderen komen in beide gevallen voor. Bram van Liere: “Het meeroken wordt tegenwoordig meer veroorzaakt door auto’s, intensieve landbouw en kolencentrales dan door sigaretten.”

Rechtszaak voor gezonde lucht

Deze maand klaagde Milieudefensie de staat aan om het recht op gezonde lucht af te dwingen. “Terwijl er relatief eenvoudige maatregelen mogelijk zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn er de afgelopen jaren juist maatregelen genomen die de boel alleen verslechteren”, aldus Bram van Liere, doelend op bijvoorbeeld het verhogen van de maximumsnelheid op snelwegen naar 130 kilometer per uur.

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren