112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Commotie over kentekenregistratie Zwolle – Kampen

Zwolle – Er is veel commotie over de nieuwe kentekenregistratie van de provincie en de gemeenten Zwolle en Kampen. Vanaf 22 januari 2016 worden op 9 plaatsen in Zwolle en Kampen kentekens geregistreerd. Deze automobilisten krijgen vervolgens een brief met de vraag of ze voor het woon-werkverkeer niet beter op de fiets kunnen gaan.

Fietsgebruik stimuleren

Zwolle en Kampen gaan dus camera’s plaatsen waarmee de kentekens van passerende personenauto’s worden geregistreerd. Doel van de campagne is meer mensen te stimuleren de fiets te gaan gebruiken en daardoor wegen en routes te ontlasten waar automobilisten regelmatig vertraging hebben. Een onderdeel van de campagne betreft een beloningsactie. Automobilisten op bepaalde routes kunnen een beloning verdienen door te gaan fietsen. Om op relevante routes gericht deelnemers te kunnen werven voor de beloningsactie wordt in de periode tussen 22 januari en 22 februari een kentekenregistratie gedaan op negen locaties in Zwolle en Kampen. Deze mensen krijgen een brief thuis dat ze op een route zijn gesignaleerd en of ze wellicht zouden kunnen gaan fietsen voor een ontlasting van het verkeer.

Camera locaties

De eerste camera op de IJsselallee is inmiddels een feit. De kentekenregistratie is in Zwolle op de volgende locaties:

  • IJsselallee Zwolle, tussen Spoolderbergweg en Nieuwe Veerallee, in zuidoostelijke richting
  • Westerholterallee Zwolle, tussen rotonde Zwolle Zuid en Blaloweg, in noordwestelijke
  • richting
  • Middelweg Zwolle, ten noorden van Zwartewaterallee, in zuidelijke richting
  • Ceintuurbaan Zwolle, tussen Meppelerstraatweg en Brederostraat, thv McDonalds, in
  • zuidelijke richting
  • Ceintuurbaan Zwolle, ten zuiden van kruising Leo Majorlaan x Dr Spanjaardweg, in
  • noordelijke richting
  • Nieuwleusenerdijk Zwolle, na kruising met oprit Zwolle en N340, in oostelijke richting
  • Nieuwleusenerdijk Zwolle, ter hoogte van Steenwetering, in westelijke richting

Politieke commotie

De Tweede Kamer fractie van D66 gaat Kamervragen stellen over dit project. Ze wil weten of er niet sprake is van schending van de privacy. Ook de lokale D66 fractie en de VVD zijn niet gelukkig met de plannen.

VVD Zwolle stelt op haar website: ‘Wat de VVD betreft is de geldpot Beter Benutten bedoeld voor serieuze doorstromingsmaatregelen voor het verkeer en niet om verkeersdeelnemers te beïnvloeden in hun vervoerskeuze. Daarnaast is kentekenregistratie een middel, dat alleen ingezet zou moeten worden voor veiligheidsdoeleinden. Het lastigvallen van automobilisten hoort daar voor de VVD niet bij.’

D66 is van mening dat het een inbreuk maakt op de privacy en de keuzevrijheid van de inwoners.

Volgens Martijn Abeling van het Project Beter Benutten Zwolle Kampen, worden de verkregen kentekens conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens verzameld, bewerkt en beveiligd.

Ook op sociale media is massaal gereageerd op de voorgenomen kentekenregistratie. Mensen vinden  het een in breuk op hun privacy. Velen willen helemaal geen brief thuis waarop staat waar ze geweest zijn. Ook mag de overheid zich niet bemoeien met hun autogebruik. Dat maken ze zelf wel uit.

Gerelateerde artikelen

Back to top button