Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Commissaris van de Koning Andries Heidema gaat voor tweede ambtstermijn

Zwolle – Andries Heidema, de commissaris van de Koning (CdK) in Overijssel, heeft bij minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken een verzoek ingediend om zijn ambtstermijn per 11 juli 2024 met een termijn van zes jaar te verlengen. Dat blijkt uit een brief van de minister aan de Provinciale Staten. Heidema is sinds 11 juli 2018 CdK in Overijssel en zijn eerste termijn loopt af in 2024.

Mensen thuis laten voelen, dat je gezien en gewaardeerd wordt. Ontmoeting, van mens tot mens, is daarvoor van groot belang. Andries Heidema

Tijdens zijn installatie in 2018 gaf Andries Heidema aan er te willen zijn voor alle Overijsselaars: “De grootste uitdaging is om mensen zich thuis te laten voelen. Dan heb ik het niet alleen over het hebben van eten en drinken en een dak boven je hoofd, maar ook dat je gezien en gewaardeerd wordt. Ontmoeting, van mens tot mens, is daarvoor van groot belang.”\

Procedure

De procedure voor de herbenoeming van een CdK begint met een verzoek van de CdK zelf aan de minister. Vervolgens vraagt de minister advies aan Provinciale Staten, die een vertrouwenscommissie instellen om de CdK te beoordelen. Op basis van het advies van Provinciale Staten besluit de minister of hij de CdK opnieuw voordraagt voor benoeming door de koning.

Carrière

Andries Heidema is een Nederlands bestuurder en ChristenUnie-politicus. Hij studeerde landinrichtingswetenschappen in Wageningen. Zestien jaar lang was hij politiek actief in Zoetermeer, eerst als raadslid en later als wethouder voor onder meer wijk- en buurtbeheer, natuur en milieu en kunst en cultuur. Van 2002 tot 2007 was hij burgemeester van Neder-Betuwe en van 2007 tot 2018 burgemeester van Deventer. In 2018 werd hij benoemd tot CdK in Overijssel.

Taken CdK

De CdK is de voorzitter van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten en het boegbeeld van de provincie. Hij heeft ook een aantal rijkstaken, zoals het toezicht houden op de gemeenten, het adviseren over koninklijke onderscheidingen en het vertegenwoordigen van het Koninklijk Huis bij officiële bezoeken. Daarnaast is de CdK betrokken bij de benoeming van burgemeesters in Overijssel.

Enkele belangrijke momenten in de carrière van Heidema zijn: als burgemeester van Deventer, lid van de Deltacommissie nieuwe stijl, die in 2008 een advies uitbracht over de bescherming van Nederland tegen overstromingen; de viering van het 1250-jarig bestaan van de stad Deventer in 2018.

Gerelateerde artikelen

Back to top button