Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Video – Van waterkracht tot wind: Zwolse en Hattemer molens trekken veel publiek

Zwolle / Hattem – Afgelopen weekend openden molens door heel Nederland hun deuren voor de Nationale Molendag, waarbij bezoekers de unieke kans kregen om de molens van binnen te bekijken en meer te leren over hun geschiedenis en werking. Ook in Zwolle en Hattem stonden de molens open voor publiek.

De Fortuin Hattem

In Hattem was de Molen De Fortuyn open, waar Zwollenaar Jan Spannenberg, bekend van Heel Holland Bakt een demonstratie suikerbrood bakken gaf. Het aanwezige publiek luisterde aandachtig naar zijn uitleg en tips. “Je strooit de suiker mooi over het deeg en laat het even rusten zodat de suiker kan smelten,” legde Jan uit, terwijl hij het proces demonstreerde. Ook liet hij de techniek van opbollen van deeg zien.

Je strooit de suiker mooi over het deeg en laat het even rusten zodat de suiker kan smelten Jan Spannenberg, Finalist Heel Holland Bakt 2023

Jan Spannenberg bij de Molen de Fortuin in Hattem

Naast de bakkunsten van Jan trok ook de windkorenmolen zelf veel belangstelling. Deze molen, gelegen op de stadswallen van de oude binnenstad van Hattem, draait al sinds de middeleeuwen. De molen is elke zaterdag geopend en in juli en augustus ook op woensdagmiddag.

Watermolen Hattem

Verderop in Hattem trok ook de watermolen veel bezoekers. In tegenstelling tot de windmolen, werkt deze molen op waterkracht. Wind is daar niet voor nodig. Een snel stromende beek is wel handig.

Watermolen Hattem

Windesheimer molen

Bij de Windesheimer Molen in het dorp Windesheim zaten ze wel te wachten op wind. “De wind is heel slecht vandaag. We hebben windkracht 4 nodig om fatsoenlijk te kunnen malen,” vertelde een van de molenaars. “Voor fietsers is het heerlijk weer, maar wij hebben een harde wind nodig.”

Windesheimer Molen

Monniken klooster

De molenaar van Windesheim vertelt over het ambacht: “Het is voor ons een hobby, maar vroeger was het een serieus beroep.” De Windesheimer molen maalt alleen tarwe, die vervolgens naar de bakker gaat om brood en koeken te bakken die op zaterdag in de molen worden verkocht. Een beetje zoals vroeger. In het nabijgelegen Windesheim is een klooster waar ooit monniken begonnen met het bouwen van molens voor hun eigen productie. Toen werd er in de velden rondom ook volop tarwe verbouwd.

Tegenwoordig wordt de tarwe voor de molens voornamelijk geïmporteerd uit België en Noord-Frankrijk, omdat Nederlandse tarwe niet altijd geschikt is als baktarwe.

Windesheimer Molen

De Passiebloem Zwolle

In Zwolle staat de molen De Passiebloem, een oliemolen die ooit deel uitmaakte van een fabriekscomplex van de firma Reinders. Hoewel er niets meer van het complex over is, draait de molen nog steeds. Bezoekers kunnen drie keer per maand zien hoe de lijnzaadolie wordt geslagen. Aanstaande zaterdag 18 mei is deze molen ook weer open en in bedrijf.

De Passiebloem Zwolle

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button