KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Nieuwe Fraterhuis Talks over film als start van een dialoog door Johanneke Dijkstra

Zwolle – Woensdagavond 5 juni staat de Fraterhuis Talks in het teken van film als start van een dialoog. Filmmaker Johanneke Dijkstra vertelt in deze Talk over haar werkveld, waarin ze zich vooral richt op samen met anderen verhalen ontwikkelen – film als antropologie.

Lights, Camera, Conversation: film als start van een dialoog

We hebben fictie nodig om de realiteit te begrijpen. De oude Grieken wisten dit al. Zij gebruikten theater om de problemen in de samenleving aan te pakken. Dat deden ze door een stem te geven aan degenen die geen stem hadden. Ook in de 21ste eeuw kunnen we, bijvoorbeeld door middel van film, ruimte geven aan ervaringen die onderbelicht blijven.

Filmmaker Johanneke Dijkstra gebruikt in haar Talk verschillende fragmenten om haar werkveld toe te lichten, waarin ze zich vooral richt op samen met anderen verhalen ontwikkelen — film als antropologie, met andere woorden.

Het werk van Johanneke Dijkstra maakt dingen bespreekbaar waarover je liever niet of moeilijk spreekt. Film dient als vervoersmiddel voor over deze hobbelige wegen. Johanneke won meerdere awards met diens films. Onder de naam JONNA. maakt zij fictiefilms, documentaires en interdisciplinaire performances – altijd met een overkoepeld thema: veerkracht. Ook geeft ze les in film en filosofie aan de Kunstacademie en werkt ze sinds kort mee aan een serie voor Netflix.

Fraterhuis Talks

Filmtheater Fraterhuis presenteert de Fraterhuis Talks. Korte lezingen over maatschappelijke thema’s in de cinema en beeldcultuur door wisselende gastsprekers. De Fraterhuis Talks vinden iedere eerste woensdagavond van de maand plaats van 20:15 tot 21:15 uur in het Fraterhuis. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om na te borrelen en praten. De entree van 7,50 euro is inclusief een kaartje voor een filmvoorstelling naar keuze in het Fraterhuis.

Beeldbepalend

Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast is er de Fraterhuis Academie; het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button