112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Brandweerkazernes in Zwolle krijgen openbare AED

Zwolle – Bij de brandweerkazernes Zwolle-Noord aan de Middelweg en Zwolle-Zuid aan de Marsweg worden AED’s geplaatst. Het zo snel mogelijk inzetten van het apparaat kan bij hartstilstanden levens redden. De Veiligheidsregio IJselland wil hiermee de zelfredzaamheid van inwoners en hun directe omgeving stimuleren.

Iedere week krijgen zo’n driehonderd mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie.

tekst gaat verder onder de foto

Foto © Hugo Janssen

Ambulance IJsselland heeft onderzocht op welke brandweerposten in de regio een AED, aan de buitenkant van de kazerne, van toegevoegde waarde is. Bij het onderzoek is onder andere gekeken naar AED’s in de omgeving en de beschikbaarheid van deze AED’s. Buiten Zwolle plaatst de Veiligheidsregio ook AED’s bij de brandweerkazernes in Bergentheim, Deventer, De Krim, Giethoorn, Gramsbergen, Hardenberg, Kampen, Luttenberg, Raalte, Slagharen, Welsum, Wesepe en Vollenhove.

tekst gaat verder onder de foto

Brandweerkazerne Zwolle-Zuid © Peter Denekamp

Inloopavond reanimatie en AED

De cruciale tijd bij een hartstilstand is de eerste zes minuten. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven. Ook stijgt de kans op overleven met minimale schade aan het hart en hersenen. Daarom krijgen omwonenden van de brandweerkazernes een uitnodiging voor een inloopavond. Daar kunnen zij kennismaken met reanimatie en de AED. Zo kunnen bewoners ervaren hoe het is om te reanimeren op een pop. Ook krijgen ze informatie over burgerhulpverlening en ze kunnen zich aanmelden voor een vervolgcursus bij het Rode Kruis.

Oproepsysteem HartslagNu

De vijftien AED’s worden allemaal aangesloten bij het burgerhulpverleningsnetwerk HartslagNu. Bij een melding van een mogelijke hartstilstand, worden de burgerhulpverleners die zich dichtbij het slachtoffer bevinden, binnen een straal van 750 meter, automatisch gealarmeerd. Vrijwilligers wordt gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan of eerst een openbare, aangemelde AED op te halen.

Brandweerkazerne Zwolle Noord © Peter Denekamp

Gerelateerde artikelen

Back to top button