Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Blauwalg in stadsgracht; waterrecreatie moet contact met water mijden

Zwolle – Er zit blauwalg in de Zwolse stadsgracht. Dit bevestigt het waterschap WDODelta nadat zij onderzoek heeft verricht aan de hand van meerdere meldingen. Wanneer mensen of dieren in contact komen met blauwalg, kan het leiden tot gezondheidsklachten.

Foto: ©Peter Denekamp – Blauwalg in stadsgracht Zwolle

Woordvoerder Herald van Gerner van het waterschap adviseert om contact met het water te vermijden: “De blauwalg is niet overal in de stadsgracht maar in bepaalde delen. Wees er voorzichtig mee en blijf er uit de buurt. Ga er ook vooral niet dwars doorheen.”  WDODelta heeft inmiddels contact gehad met de verschillende botenverhuurders en aanbieders van watersportactiviteiten aan de gracht zodat zij hun klanten kunnen voorlichten.

De gracht is niet de enige plek in Zwolle waar blauwalg voorkomt. Onlangs werd ook in de Wavin vijver in Holtenbroek de alg aangetroffen.

Let op: Ook voor huisdieren (zwemmende honden) kan blauwalg gevaarlijk zijn.

 

 

Foto: ©Peter Denekamp – Agnietenplas Zwolle

Agnietenplas

Andere mogelijke waterproblemen zijn er bij de Agnietenplas. Daar is een verdenking van zwemmersjeuk door meerdere meldingen van beestjes.  Van Gerner: “Er zijn wat meldingen van binnengekomen. Momenteel wordt onderzocht of er inderdaad sprake is van zwemmersjeuk.” Vooralsnog staat dit nog niet vast.

Het advies is om contact met het water te vermijden en er niet te vissen, eenden te voeren of honden te laten zwemmen.

Gezondheidsklachten

Blauwalg kan leiden tot gezondheidsklachten bij mens en dier. Mensen die in aanraking komen met blauwalg, kunnen last krijgen van irritaties aan de ogen of huid. Andere klachten die voor kunnen komen zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten. Zwemmersjeuk is huiduitslag die vaak heftig jeukt of brandt. Zwemmersjeuk is te herkennen aan rode vlekjes die branderige pukkeltjes en blaasjes worden. De jeuk kan binnen 12 uur verdwijnen maar het kan ook 3 weken duren. Het kan geen kwaad en het is niet besmettelijk.

GGD IJsselland

Gerelateerde artikelen

Back to top button