EconomieKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Binnenstad Zwolle binnen 12 jaar aantrekkelijk en speels verlicht

Zwolle –  Zwolle heeft mooie historische gebouwen en straten. Een aantal zijn ’s avonds extra verlicht. Maar veel eenheid en samenhang in kleur en lichtsterke zit hier niet in. Dat moet veranderen. Daarom wil de gemeente Zwolle een Lichtplan voor de binnenstad opstellen om de stad nog aantrekkelijker én veiliger te maken.  Vóór 2030 moet een groot deel van het Lichtplan zijn uitgevoerd.

Utrecht en Gent

Het idee voor een Lichtplan kwam van de Zwolse fracties D66, ChristenUnie, PvdA en VVD.  Zij pleitten in november 2016 bij het college voor een innovatief lichtplan met verschillende kleuren en sterktes: ‘Het nieuwe lichtplan moet de sfeer en veiligheid vergroten. Maar ook de historische gebouwen in de binnenstad komen meer tot hun recht met de juiste verlichting.’ Dit allemaal naar voorbeelden uit andere steden. In Utrecht wordt al gebruik gemaakt van een speelse manier van verlichting waardoor bezoekers sneller een steegje inlopen. De stad Gent in België is zelfs beroemd om haar lichtplan en trekt hiermee vele toeristen.

Masterplan verlichting

Op verzoek van de vier fracties komt de gemeente nu met een voorstel voor een Masterplan waarin op hoofdlijnen richtlijnen voor de verlichting zijn opgenomen. Het gaat dan om de verlichting van de binnenstad inclusief de singels, de verbindings- en aanloopstraten en de verbinding met de Spoorzone. Dit Masterplan wordt vervolgens verder in delen uitgewerkt als lichtplan.

Niet eenvoudig

De voorbereiding voor dit Masterplan mag 50.000 euro kosten. Voor dit geld wordt onderzoek gedaan naar allerlei aspecten die in zo’n lichtplan meespelen. Zo moeten stadsverlichting, gevelverlichting, etalageverlichting en feestverlichting  in evenwicht zijn. Ook spelen  eigendom van de verlichting, lichtvervuiling en energieverbruik een rol. En niet onbelangrijk: welke adviseur/architect heeft voldoende kennis en ervaring en wat gaat het allemaal kosten.

Voor de uitvoering van het Lichtplan zelf is nu 6 ton gereserveerd. ‘Hiermee kan een begin worden gemaakt met de uitvoering. De gehele uitrol is kostbaarder. ‘, zo stelt het college.

Plan van aanpak najaar 2018

Uiterlijk in het derde kwartaal van 2018 ligt het plan van aanpak bij de gemeenteraad. Na goedkeuring gaat Zwolle in gesprek met partners voor uitwerking van de uitgangspunten en de aanbesteding voor een ontwerp.

In het jaar 2030 moet het Lichtplan grotendeels zijn uitgevoerd.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button