Nieuws uit ZwolleVoorpaginaWonen

Bijna 50 procent minder koopwoningen beschikbaar ten opzichte van vorig jaar in Noord-Overijssel

Zwolle – Het woningaanbod en het aantal verkochte woningen in Nederland is opnieuw afgenomen. Dit blijkt uit de woningmarktcijfers van het derde kwartaal 2021 van de NVM. Ook in Noord-Overijssel is het woningaanbod flink afgenomen (48,5%), daarnaast zijn er 27,5% minder huizen verkocht in verhouding met hetzelfde kwartaal vorig jaar. 

Met ruim 32.000 verkochte woningen in het derde kwartaal is dat een daling van circa 29% ten opzichte van een jaar eerder. Dit is landelijk het laagste aantal verkochte woningen sinds 2015. Met een te koop staand aanbod van slechts 16.500 woningen. Dat is 44% minder dan een jaar geleden, loopt de ontevredenheid bij woningzoekenden verder op. De toegenomen schaarste leidt opnieuw tot forse prijsstijgingen en een verder oplopend percentage overbiedingen op de vraagprijs voor woningen.

De gemiddelde verkoopprijs van een huis in Noord-Overijssel is € 419.000, dat is bijna 20 procent duurder dan vorig jaar. De gemiddelde verkooptijd van een huis hier is 23 dagen.

Landelijk ook een stijging van de verkoopprijs

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het derde kwartaal van 2021 naar 419.000 euro en van een nieuwbouwwoning naar 455.000 euro. Dit is een stijging ten opzichte van het derde kwartaal 2020 van ruim 19% voor een bestaande woning en 14% voor een nieuwbouwwoning. NVM-voorzitter Onno Hoes: “De cijfers die we vandaag presenteren geven wederom geen fleurig beeld. Het is weliswaar fijn voor een verkoper die zijn overwaarde te gelde kan maken maar de verwachting dat geen nieuwe geschikte woning kan worden bemachtigd, weerhoudt veel mensen ervan hun huidige woning te koop te zetten.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button