Nieuws uit ZwolleVan onze partnersVoorpagina

Bezoek Museum de Fundatie in Zwolle

Zwolle – Een bezoek aan de provinciehoofdstad van Overijssel is altijd de moeite waard. Zwolle is een leuke stad om te winkelen en uiteraard mogen cultuurliefhebbers Museum de Fundatie ook niet overslaan. En het mooiste is dat het allemaal zitten op de bank te regelen is. Tickets voor het museum en de trein naar Zwolle bestellen is net zo eenvoudig als online zorgverzekeringen vergelijken. Sterker nog, zo’n uitje hoeft ook niet meer te kosten dan de tientjes die daarmee bespaard worden.

Museum de Fundatie

Museum de Fundatie heeft twee locaties. De hoofdlocatie is het eigenlijke museum in de binnenstad van Zwolle, op loopafstand van het station. In het dorp Heino, in de buurt van Zwolle, ligt kasteel het Nijenhuis. Ook dit kasteel is onderdeel van Museum de Fundatie. Van 1958 tot 1984 werd het kasteel bewoond door Dirk Hannema. Hannema was tijdens zijn leven directeur van museum Boijmans van Beuningen. Privé bouwde hij een enorme kunstcollectie op, dat uiteindelijk is nagelaten aan Museum de Fundatie. De vaste collectie van Museum de Fundatie omvat dan ook het nalatenschap van Dirk Hannema. Daarnaast vinden er doorlopend talloze tentoonstellingen van allerlei soorten kunstenaars plaats. Dit kunnen middeleeuwse kunstenaars zijn, maar ook die uit de 20ste en 21ste eeuw. In 2004 werd kasteel het Nijenhuis voor het publiek opengesteld. Imposant is de beeldentuin op het landgoed. Het is één van de grootste beeldentuinen van Nederland en omvat meer dan 90 beelden en sculpturen. Het grootste gedeelte van de collectie is te zien in de binnenstad van Zwolle, waar het eigenlijke museum gevestigd is.

Architectuur

Architecturaal is Museum de Fundatie een opvallende blikvanger in de Zwolse binnenstad. Het museum is gevestigd in het voormalige Paleis van Justitie. Met de bouw werd gestart in 1838 en het Paleis is opgetrokken in een neoclassicistische stijl. Na een verbouwing in 1994 doet het paleis volledig dienst als museum, zij het nog niet als Museum de Fundatie. Eerst was het de huisvesting van het museum voor Naïeve en Outsiderkunst. In 2004 vond er wederom een grote verbouwing plaats om Museum de Fundatie intrek in het voormalige Paleis van Justitie te laten nemen. In 2012 werd het museum uitgebreid met een nieuwe collectieruimte. Bovenop het dak van het neoclassicistische museum verscheen een enorme grote bol, waarin de nieuwe ruimte werd ondergebracht. Dit geeft het museum een zeer bijzonder en
kenmerkend uiterlijk. Het oude 19e-eeuwse gebouw is uitgerust met een hypermodern architecturaal stukje kunst. Hierdoor heeft het museum een geheel eigen gezicht gekregen en valt het direct op.

Vaste collectie

De vaste collectie van Museum de Fundatie, uit het nalatenschap van Dirk Hannema, omvat een zeer diverse collectie kunstwerken van oude meesters en kunst van moderne kunstenaars. Er zijn stukken te zien van de middeleeuwse Italiaanse schilder Strozzi, maar ook van Vincent van Gogh, beeldhouwer Rodin, schilders Isaac Israëls, Piet Mondriaan, Karel Appel en Corneille. Kunstliefhebbers zullen in Museum de Fundatie hun hart ophalen aan de diverse aansprekende bekende en minder bekende werken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button