Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Fundatie toont werken van Gert Jan Kocken en Jan Banning op Cibap

Zwolle – Het Cibap is één van de locaties van FUNDATIEfusions. Onder deze noemer organiseert Museum de Fundatie compacte presentaties van hoog niveau op openbare plekken. Tot en met 24 januari zijn op het Cibap werken te zien van Gert Jan Kocken en Jan Banning. Studenten van het Cibap laten zich inspireren door het werk van deze kunstenaars tijdens educatieve activiteiten die worden gekoppeld aan de expositie.

Foto’s © Matthijs van Os

Kunstenaar Gert Jan Knocken

De kunstwerken van Gert Jan Kocken gaan over Nederland rond 1800, de periode waarin de basis van ons Koninkrijk der Nederlanden werd gelegd. Hoofdrolspelers zijn patriottenleider Joan Derk van der Capellen tot den Pol, stadhouder Willem V, beeldhouwer Giuseppe Ceracchi en Napoleon Bonaparte. Gert Jan Kocken onderzoekt in zijn kunst de herinnering van keerpunten in de wereldgeschiedenis. Op het moment dat wij belangrijke gebeurtenissen opnemen in ons geheugen, lopen feiten, meningen en indrukken door elkaar heen. Dit proces wordt nog eens beïnvloed door wat we binnenkrijgen via nieuws en social media. Kocken laat de complexiteit hiervan zien en combineert historische beelden en teksten in een nieuwe samenstelling.

Foto © Matthijs van Os

Fotograaf Jan Banning

Op een heel andere manier documenteert fotograaf Jan Banning ook de geschiedenis. In zijn foto’s zijn uithoeken van de wereld te zien waar de nog levende restanten te zien zijn van de Koude Oorlog. Met een uitzonderlijk gevoel voor compositie en licht, heeft Banning personen geportretteerd die nog steeds toegewijd zijn aan de ideologie van het communisme.

Gerelateerde artikelen

Back to top button