CoronavirusKabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Amateurkunst: wat mag er wel en niet?

Zwolle – Er bestaat nogal wat twijfel over wat er nu wel en niet mag op het gebied van amateurkunstbeoefening binnen de huidige corona-maatregelen. Dat is niet vreemd, aangezien de regels strikt zijn. En de boodschap is voorkom groepsvorming, zie zo min mogelijk andere mensen en beperk de reisbewegingen.

Het is absoluut de bedoeling niet om die boodschap te ondergraven. Maar het is wel goed om te kijken naar de regels die de rijksoverheid zelf op de website heeft staan. Zij schrijven over wat er ook in deze situatie nog wel mag.

Want dát men nog wel aan amateurkunst mag doen, blijkt volgens deze site van de rijksoverheid. Daarop staan de actuele regels rondom cultuurbeoefening. Puntsgewijs:

Amateurkunstbeoefenaars mogen bij elkaar komen om te repeteren in besloten plaatsen of openbare plaatsen in de buitenlucht. Ook mag men aan huis les geven.
Belangrijk is wel dat het hier gaat om repetities of les en niet om uitvoeringen; die zijn nog niet toegestaan. Zodra iemand in de buitenlucht repeteert, mag er ook geen publieksvorming ontstaan.
Daarbij merken we hier nog op dat blazers het advies krijgen 2 meter afstand te houden en dat zangers in koren nog het advies krijgen niet te zingen.
De enige uitzondering op dat gebied is gevormd door kinderen tot 12 jaar, die nog wel samen mogen zingen.

Veiligheidsregio en gemeente

Dit zijn de basisvoorschriften, maar veiligheidsregio’s kúnnen afwijkende maatregelen nemen – en daar is het voor veel mensen ingewikkeld. Zo zijn er voorbeelden bekend van veiligheidsregio’s waar men wel degelijk weer binnen actief aan cultuur mag doen. Voor Zwolle geldt: de Veiligheidsregio IJsselland, waaronder de gemeente Zwolle valt, hanteert (voor zover nu bekend) de regels van de rijksoverheid – en onze gemeente dus ook.

Uit mailcontact met de coronavraagbaak van de gemeente Zwolle blijkt overigens wel dat de gemeente activiteiten afraadt op het moment dat er een risico bestaat op groepsvorming. Stel dat je met een stel blazers in het Stinspark of het Weezenlandenpark wilt repeteren, ben je er ook voor verantwoordelijk dat er geen groepsvorming rondom je repetitie ontstaat. Het advies is dus: doe zo min mogelijk, maar als je je aan de bovenstaande regels houdt, ben je dus niet in overtreding.

Kennis delen

Mocht je nu specifieke vragen hebben, dan kan je die mailen naar de Corona Vraagbaak van de gemeente Zwolle: corona-vraagbaak-JO@zwolle.nl. Het antwoord volgt in de regel snel: soms dezelfde dag, maar eigenlijk altijd binnen 72 uur. Als je denkt dat de vraag en het antwoord nuttig is voor anderen, dan vragen we je de informatie te delen met iedereen op amateurkunst@stadkamer.nl!

Gerelateerde artikelen

Back to top button