Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Amadeus M – It’s not easy being famous zaterdag in première

Zaterdag 27 december gaat het theaterstuk Amadeus M. in theater The Young Ones in Zwolle in première.

Het stuk laat het leven zien van wonderkind Amadeus, of Wolfie zoals hij ook wordt genoemd.  Als kleuter speelt hij al prachtig piano, als 6-jarige geeft hij concerten en maakt hij zijn eerste composities. Zijn vader geeft hem les en reist met hem de wereld over. Iedereen moet zien wat zijn wonderkind kan en Wolfie moet studeren. Studeren. Studeren. Want hij heeft een talent gekregen en dat gooi je niet zomaar weg.

Amadeus M is zowel een muzikaal en filmisch theaterspektakel over het koesteren en uitbuiten van talent, als een ode aan de klassieke muziek. Gespeeld door 45 jonge acteurs, van 10 tot 26 jaar uit Overijssel, drie professionele acteurs en een live orkest.

De musici van het Zwolse Musica Michaelis vormen het orkest en hebben met hun klassieke achtergrond de perfecte know-how om de sfeer van Mozart’s composities neer te zetten. Maar naast klassieke muziek zitten er ook moderne stijlen in het stuk.

Jeroen Kriek, regisseur van de productie zegt het volgende over Amadeus M.: ‘”De thematiek van “how to deal with a talent’ is van grote actualiteit. Talentontwikkeling staat hoog op de prioriteitenlijstjes van de politiek, van de samenleving. We hebben stevige ambities. We willen een kenniseconomie zijn. We willen scoren, moeten scoren. Toptalent als antwoord op de crisis. Het talent moet het liefst meteen in klinkende munt worden omgezet. Mozart dient als metafoor voor het wonderkind dat door zijn omgeving in een keurslijf wordt gedrukt en enerzijds meesterlijke muziek produceert maar anderzijds sociaal ontspoort omdat hij niet heeft leren leven in de wereld waarvan hij deel uitmaakt. Iets dat we nu ook overal zien gebeuren. Kijk maar naar alle talentenjachten die ons land rijk is. Of naar een Justin Bieber of Britney Spears, die bij tijd en wijlen alle contact met de realiteit lijken te hebben verloren.”

Theater The young ones bevind zich aan de Biss. Willebrandlaan 32 in Zwolle (naast de Aldi Centrum)

The Young Ones info

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button