Natuur & DuurzaamVoorpagina

Actie: minder verlichting op Zwolse bedrijventerreinen

Zwolle – De Milieuraad Zwolle probeert het te veel aan verlichting op de Zwolse bedrijventerreinen terug te dringen. Lichtvervuiling is schadelijk voor de natuur, en ongezond voor de mens. Tevens betekent het een onnodige verspilling van energie.

De afgelopen maanden is er door vrijwilligers een inventarisatie ronde gedaan over de diverse bedrijventerreinen Marslanden, Station/Schelle, Hessenpoort, Westenholte, Voorsterpoort, en Ceintuurbaan. De inventarisatie is bij donker gedaan, nà 21,00 uur, omdat tot die tijd er vaak nog schoongemaakt wordt. Gekeken is naar de verlichting in het bedrijf of kantoor zelf, en die aan de buitenkant, zoals fietsenstalling, parkeerplaats en entree. Uiteraard is er begrip voor zaken als overlast, hangjongeren, vandalisme en inbraak. Autoverkopers hebben in het algemeen hun parkeerplaats goed verlicht, wat begrijpelijk is.

De inventarisatie is gevolgd door een belronde met de bedrijven waarvan wij dachten “het zou wel ietsje minder mogen”. Dit waren er ongeveer 35. De reakties zijn wisselend, sommige bedrijven willen graag meedenken voor het milieu, anderen zien er niets in en willen geen veranderingen.

Er zijn diverse mogelijkheden om iets aan de verlichting te doen. In parkeergarages die nu nog dag en nacht verlicht zijn, kan met bewegingsmelders worden gewerkt. Het is even een investering, maar die verdient zichzelf terug. LED verlichting wordt steeds meer toegepast. Soms is het ook onwetendheid, men weet gewoon niet wat er s-nachts nog blijft branden. In die gevallen kunnen bedrijven blij zijn met deze aktie. Want naast het milieu is het licht dimmen ook goed voor de portemonnee. Een aantal bedrijven maakt bewust een andere keuze. Zij willen graag dat ze gezien worden ’s avonds, het is ook reclame.

De Milieuraad blijft de ontwikkelingen rond lichtvervuiling in Zwolle volgen, en bedrijven benaderen om hen te wijzen op alternatieven. Tevens organiseren we jaarlijks de Zwolse Nacht van de Nacht, die op sfeervolle wijze ook aandacht voor dit thema vraagt .

Gerelateerde artikelen

Back to top button