Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

5.500 huishoudens onder armoedegrens in Zwolle

‘In Zwolle zijn ongeveer 5.500 huishoudens die rondkomen van een laag inkomen. Een derde hiervan werkt, maar krijgt niet genoeg loon om de eindjes aan elkaar te knopen. Gevolg hiervan is dat zij zich de leuke dingen moeten ontzeggen, een keer uit eten of de sportles voor de kinderen is er niet bij’. Dit vertelt Nelleke Vedelaar, wethouder Sociale Zaken tijdens een bijeenkomst Zwolle Armoedevrij!

‘De gemeente Zwolle heeft een ruimhartig armoedebeleid’, zegt Vedelaar. ‘Met regelingen die gezinnen als deze tegemoet kan komen en het rondkomen iets makkelijker maken. Als gemeente willen we dat iedereen volwaardig mee kan doen. Ik ben heel blij dat veel organisaties in de stad er net zo over denken. De oogst van afgelopen jaren laat heel duidelijk de inzet van velen zien. Die inzet zetten we samen voort.”

Verspreiden van witgoed tot hulp bij thuisadministratie

Ruim vijftig organisaties zetten zich in het kader van het armoedepact Zwolle Armoedevrij! in om een bijdrage te leveren aan het verminderen van armoede in Zwolle. De ene organisatie zorgt bijvoorbeeld voor verspreiding van meubels en witgoed aan mensen met een laag inkomen, andere organisaties werken samen in bijvoorbeeld het aanbieden van thuisadministratie.

Bloemetjes op tafel

‘Het zijn de zogenaamde bloemetjes op tafel’, aldus de ook aanwezige Patrick Rijke, fractievoorzitter Groen Links in Zwolle. ‘Het werd vanochtend even vanuit de negatieve kant belicht door iemand van schuldhulpverlening. Wel bijna één derde van alle huishoudens zou in de schulden zitten of op het randje om er in te geraken’ vertelt Rijkse over de bijeenkomst vanochtend. ‘ Er zijn echter heel veel initiatieven om de armoede te verlichten. Of wat Marga Klompé ooit zei toen de bijstand werd ingevoerd: Een beetje beschaafde samenleving zorgt dat het niet een kale bijstand wordt maar dat je ook nog een bloemetje op tafel kunt zetten. Heel veel initiatieven die de afgelopen 5 jaar zijn opgestart  zorgen voor dat bloemetje op tafel. Van een sinaasappel bij het voedselpakket tot een kerstpakket’.

Regelingen Gemeente voor inkomensondersteuning

Zwolle Armoedevrij komt binnenkort met een website waarop alle aanbieders met hun ondersteuning te vinden zijn. Uiteraard kunnen mensen straks ook bij de Sociale Wijkteams terecht voor vragen over inkomensondersteuning.

 

Organisaties die zich alsnog willen aansluiten bij Zwolle Armoedevrij! worden hiertoe van harte uitgenodigd. Zij kunnen contact opnemen met de gemeente Zwolle, mevrouw E. Boerhof, via telefoonnummer (038) 498 2866 of e-mail e.boerhof@zwolle.nl.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Altijd direct op de hoogte van het spraakmakende en laatste nieuws uit Zwolle? Met het inschakelen van gratis website push notificaties mis je niets. Ja prima! Nee