Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

18e eeuwse grafkelder familie Schaap tot Windesheim ontdekt in Grote Kerk Zwolle

Zwolle – In de Grote Kerk in Zwolle is een oude grafkelder ontdekt. Het gaat om een grafkelder in het middenschip van de kerk uit het begin van de 18e eeuw. De kelder kwam te voorschijn nadat de vloer in de kerk was verwijderd. Momenteel vinden er renovatie- en verbouwingswerkzaamheden plaats in de Grote Kerk.

Stadsarcheoloog Michael Klomp spreekt over een prachtige ontdekking van de grafkelder: “Je weet van het bestaan van de grafkelder maar niet precies waar. We weten nu dat hij precies in het middenschip ligt en ook in het midden.  Maar wat ik zelf interessant vind is om te achterhalen wie er in de grafkelder lagen. Wat zijn dat voor mensen geweest. Wat is dat voor familie. Wat kunnen we daar meer over te weten komen.”

tekst gaat verder onder de foto

Het gaat om een grafkelder van rond 1700 na Christus.  Dit kon worden vastgesteld aan de hand van het baksteenformaat waaruit de kelder is opgebouwd. “Wat we gezien hebben is dat er twee kisten beschikbaar zijn . Er liggen dus in ieder geval 2 mensen begraven maar uit de archiefstukken blijkt dat er meerdere mensen in het graf bijgezet zijn. We hebben nu het idee dat het er een achttal geweest zijn. ”

Acht mensen

Aan de hand van de posities kon worden achterhaald dat het om de grafnummer 296 en 297 gaat. “We weten daardoor dat het de familie Schaap tot Windesheim moet zijn geweest.” Een voorname familie uit de regio Zwolle. Ze waren de eigenaar van het landgoed Windesheim en het huis dat daar heeft gestaan.

De ontdekking van de grafkelder heeft geen vertraging tot gevolg voor de renovatie en verbouwing van de kerk. Archeologisch onderzoek was ingecalculeerd volgens Klomp die uiteraard hoopt op nog meer ontdekkingen.  Eind mei is de verbouwing van de kerk naar verwachting gereed en kunnen de deuren weer open voor het publiek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button