EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

10,9 % meer WW uitkeringen in Regio Zwolle

Zwolle – Het aantal WW-uitkeringen daalt in november in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord, net als landelijk. In het begin van de coronacrisis daalde de spanning op de arbeidsmarkt flink en werd het dus lastiger voor werkzoekenden om werk te vinden. Deze spanning neemt echter weer toe in het derde kwartaal. Vergeleken met vorig jaar is de spanning wel veel lager. Er zijn nu vooral kansen op werk in de zorg, techniek en ICT. UWV en partners brengen werkgevers en werkzoekenden met elkaar in contact via Online Banenmarkten op LinkedIn.

WW-uitkeringen dalen in Stedendriehoek en Noordwest Veluwe in november

Eind november 2020 verstrekte UWV 8.852 WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 1,8% (-158 uitkeringen). Dit is iets meer dan de landelijke afname van 0,7%.

Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De regionale stijging is 14,7%, oftewel 1.135 uitkeringen. Deze toename is kleiner dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+21,4%).

Afname WW-uitkeringen in Twente in november

Eind november 2020 verstrekte UWV 8.953 WW-uitkeringen in Twente. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 1,6% (-145 uitkeringen). Dit is iets meer dan de landelijke afname van 0,7%.

Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De stijging in Twente is 17,7%, oftewel 1.348 uitkeringen. Deze toename is kleiner dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+21,4%).

WW-uitkeringen in Regio Zwolle dalen in november

Eind november 2020 verstrekte UWV 6.767 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 1,5% (-100 uitkeringen). Dit is iets meer dan de landelijke afname van 0,7%.

Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De stijging in Regio Zwolle is 10,9%, oftewel 663 uitkeringen. Deze toename is kleiner dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+21,4%).

Spanning op arbeidsmarkt neemt toe

In het begin van de coronacrisis daalde de spanning op de arbeidsmarkt in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord flink. Werkgevers hadden dus minder personeelstekorten en voor werkzoekenden werd het lastiger om werk te vinden. Dat was duidelijk zichtbaar in de eerste helft van dit jaar. In de eerste twee kwartalen daalde de UWV spanningsindicator. Volgens de nieuwste cijfers zet dit niet door in het derde kwartaal van 2020. De spanning neemt toe ten opzichte van het tweede kwartaal. Vergeleken met een jaar geleden is de spanning wel veel lager.

Uit de spanningsindicator blijkt ook welke beroepen kansen bieden voor werkzoekenden. Zo hebben werkgevers momenteel moeite om personeel te vinden voor verschillende beroepen in de:

Zorg, zoals wijkverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden individuele gezondheidszorg.
Techniek, bijvoorbeeld verschillende soorten monteurs, werkvoorbereiders en loodgieters.
ICT, zoals netwerkbeheerders, programmeurs en securityspecialisten.

Ook in andere beroepen zijn er mogelijkheden om aan het werk te komen. UWV bracht onlangs een overzicht uit van beroepen met voldoende tot goede kansen op werk. Zie hiervoor de publicatie “Kansrijke beroepen” op werk.nl/arbeidsmarktinformatie/beroep/kansrijke-beroepen/.

Online Banenmarkten

Om werkgevers en werkzoekenden met elkaar in contact te brengen, organiseert UWV met samenwerkingspartners online banenmarkten op LinkedIn. Deze vinden in steeds meer regio’s plaats, waaronder in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord. Tijdens de banenmarkten delen werkgevers hun vacatures en zoeken zij zelf kandidaten. Werkzoekenden kunnen reageren op de vacatures en hun cv of pitch plaatsen. Vanaf 2 februari 2021 vinden alle Online Banenmarkten in Nederland op hetzelfde moment plaats: om de maand op de eerste dinsdag van de maand.

Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op werk.nl/arbeidsmarktinformatie/.

Gerelateerde artikelen

Back to top button