Voorpagina

Zwolse Koerden demonstreren op Lübeckplein voor hulp aan Kobani

Vrijdagmiddag demonstreerde een groep Zwolse Koerden op het Lübeckplein in Zwolle. Met de demonstratie wil de groep hulp vragen voor de mensen die vast zitten in de door IS strijders zwaar belegerde Syrische grensplaats Kobani.

De Koerdische stad in Syrië wordt al weken belegerd door strijders van Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). De terreurgroep lijkt inmiddels aan de winnende hand. Circa 5000 Koerdische strijders vechten om Kobani te behouden. De stad wordt door Koerden gezien als onderdeel van hun grondgebied hoewel het officieel tot  het NAVO land Turkije behoort. De val van Kobani zal een grote psychologische nederlaag zijn voor de Koerdische strijders en hun bondgenoten.

De vlaggendrager op de demonstratie zei het volgende: “De Koerden in heel de wereld vragen om steun voor Kobani. Voor de vrouwen, kinderen en mannen die daar omsingeld zijn. Er zullen duizenden doden vallen als de stad valt. Wij vragen aan Nederland om F16’s te sturen. Vanmiddag was de burgemeester hier ook op het plein. Hij gaf aan erg mee te leven en alles te zullen doen voor de Koerdische gemeenschap hier in Zwolle. Maar over luchtsteun ging hij niet. ”

Hoewel de Koerdische verdedigers kunnen rekenen op luchtsteun van een internationale coalitie, heeft de Turkse premier eerder al aangegeven dat die niet voldoende zullen zijn om de val van de stad te voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button