Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Nanotechnologie en zuurstofshots bij ‘Techniek onder de loep’ Windesheim

Op woensdag 22 oktober wisten maar liefst 145 Overijsselse leerkrachten, directeuren en bestuurders uit het basisonderwijs de weg te vinden naar Windesheim in Zwolle voor de leer- en doeconferentie ‘Techniek onder de loep’. In workshops en presentaties konden zij de mogelijkheden van wetenschap en technologie in de klas zelf ervaren. TechYourFuture, Centre of Expertise TechniekOnderwijs, organiseerde deze conferentie om basisscholen te ondersteunen bij de inrichting van hun onderwijs. Dat is nodig om vanaf 2020 wetenschap en technologie aan te kunnen bieden, zoals is afgesproken in het Nationaal Techniekpact.

Workshops met Klokhuis presentator Maurice Lede

Onder leiding van dagvoorzitter Maurice Lede, presentator van Het Klokhuis konden de deelnemers diverse presentaties en workshops bijwonen. In zijn keynotespeech ging historicus en schrijver Rutger Bregman in op het maatschappelijk belang van wetenschap en technologie. Speciaal voor leerkrachten waren er de workshops ‘Zoek het uit’ van Het Klokhuis en ‘Wetenschap & Techniek op de basisschool, hoe doe je dat?’ Hierbij gingen leerkrachten aan de slag met concrete les-ideeën.

Vragen van kinderen vormden een mooi uitgangspunt: hoe wordt mijn speelgoed gemaakt? Hoe weet een slagboom bij het spoor dat hij dicht moet? Ook kregen leerkrachten antwoorden op hun eigen vragen als ‘Wat is onderzoekend en ontwerpend leren precies? en ‘Weet ik wel genoeg van techniek?’

Nanotechnologie, Oculus Rift en zuurstofshot

Naast de workshops konden bezoekers in verschillende stands onder meer zelf proefjes doen met nanotechnologie en met de Oculus Rift een virtuele reis maken. En veel deelnemers grepen de kans om via een O2 headset een verfrissend zuurstofshotje te nemen aan de zuurstofbar.

Prijswinnaars

Spannend moment was de bekendmaking van de winnaars van de prijsvraag. Twee leerkrachten Margriet de Graaf van de Prins Mauritsschool uit Delft en Marloes Boersma van de Zevensprong uit Apeldoorn, mochten een cheque in ontvangst nemen, goed voor een dagje met de collega’s naar Techniekmuseum Heim in Hengelo en met de klas naar Science Center NEMO in Amsterdam.

Aan de slag met alle informatie

Met de conferentie ‘Techniek onder de loep’ wil TechYourFuture basisscholen voorlichten en praktische informatie geven over de mogelijkheden van techniekonderwijs. Op woensdag 29 oktober wordt de conferentie herhaald in Enschede, zodat zoveel mogelijk Overijsselse leerkrachten, directeuren en bestuurders nader kennis kunnen maken met de mogelijkheden van wetenschap en technologie.

Tekort aan technici

In Nederland ontstaat een groot tekort aan goed opgeleide technici. Kinderen, maar ook ouders en leerkrachten hebben vaak onvoldoende beeld van techniekberoepen. Mede daardoor kiezen leerlingen minder snel voor een technische studie en gaat er veel techniektalent verloren. Het expertisecentrum TechYourFuture, een initiatief van Saxion, Universiteit Twente en Windesheim, zet zich onder meer in voor de promotie van wetenschap en technologie. Zo helpt het Centre ons land aan meer en betere technici.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button