Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwollenaren herdenken slavernijverleden tijdens Keti Koti op 30 juni 2023

Zwolle – Op 30 juni a.s. houdt Stichting Comité 30 juni / 1 juli Zwolle de vierde herdenking van het slavernijverleden in het Nederlands Caribisch gebied en Suriname.

Tijdens deze herdenking zullen de Commissaris van de Koning, Andries Heidema en de burgemeester van Zwolle, Peter Snijders, een toespraak houden.

Start Herdenkingsjaar Slavernijverleden

1 juli 2023 is de officiële start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat loopt tot 1 juli 2024. Door het hele land is er deze maand bijzondere aandacht voor Keti Koti. In Zwolle is er een tentoonstelling over Zwols koloniaal erfgoed, een symposium ‘Overijssel en Slavernij’, een Wereldcafé, theater en andere culturele en educatieve programma’s.

Comité 30 juni / 1 juli Zwolle werkt eraan de betrokkenheid van zowel de Afro-Caribische en Afro-Surinaamse gemeenschap als andere inwoners van Zwolle en het lokale bestuur te vergroten. “Wij vinden het belangrijk dat de herdenking niet als een ‘afvinklijstje’ voelt”, aldus Kambel. “We staan nog maar aan het begin van de weg naar duurzaam herstel.”

Dat begint wat haar betreft met educatie van jong tot oud, en dialoog dat leidt tot historisch besef en een gelijkwaardige toekomst voor alle Nederlanders. Door onze activiteiten zoals het Wereldcafé en participatief theater stimuleren wij het actief werken aan de samenleving die wij willen maken voor onze (klein)kinderen. Een duurzame aanpak om racisme, vooroordelen en ongelijkheid in onze eigen omgeving aan te pakken.

Toespraak koning Willem-Alexander

Dit jaar zal koning Willem-Alexander een toespraak houden bij de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli in Amsterdam.

Voorzitter Shirley Kambel stelt dat een toespraak van de koning van grote symbolische waarde is, en hoopt dat hij aandacht zal schenken aan de doorwerking van het slavernijverleden in het heden, de achterstanden die zijn ontstaan als gevolg hiervan en hoe die weggewerkt gaan worden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button