EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle wil samen met het Rijk de bouw van betaalbare woningen in de stad versnellen

Investeringen slim benutten

Zwolle – Er worden 1.000 nieuwe woningen per jaar gebouwd in Zwolle. Maar dat is niet genoeg. De verwachting is dat de komende tientallen jaren wel 25.000 nieuwe woningen nodig zijn. Om met name ook de wegen, het groen en de verdere inrichting van de openbare ruimte rondom deze woningbouwprojecten te bekostigen vraagt de gemeente Zwolle bij de Rijksoverheid een eerste  financiering aan die bedoeld is voor de inrichting van de woongedeelten van de Spoorzone.

Er is veel vraag naar woningen in Zwolle. Het college van B&W werkt daarom samen met overheden en marktpartijen hard aan het versnellen en realiseren van woningen in de stad. De verwachting is dat de komende tientallen jaren wel 25.000 nieuwe woningen nodig zijn. Want Zwolle is in trek en wil ook in de toekomst een woonplek kunnen bieden aan de jongeren die nu in de stad opgroeien. Daarom houdt Zwolle de vaart erin. Er worden nu al 1000 nieuwe woningen per jaar gebouwd. Om woningen te kunnen bouwen, zijn vaak ook flinke investeringen nodig voor bijvoorbeeld wegen of de openbare ruimte. Zwolle doet daarom, samen met provincie Overijssel en marktpartijen, een voorstel aan het Rijk om deze investeringen slim te bundelen. En samen met het Rijk het bouwen van nieuwe, betaalbare en duurzame woningen in Zwolle sneller mogelijk te maken.

Samen investeren

Wethouder Ed Anker: “Om nieuwe woningen in de stad te kunnen bouwen, moeten er bijvoorbeeld vaak ook wegen, fiets- en looproutes worden aangepakt. Of oplossingen worden bedacht voor het parkeren van auto’s. In de Spoorzone is dat het geval. Om in dit stadsdeel meer woningen te kunnen bouwen, zijn er ook aanpassingen nodig die zorgen dat het ook in de toekomst een fijne woonplek blijft. Meer groen, meer levendigheid en aantrekkelijke routes voor fietsers en voetgangers. En dat allemaal klimaaproof. Hiervoor zijn miljoenen nodig. Door nu samen te investeren, kunnen we de bouw van nieuwe betaalbare woningen versnellen”

1 miljard euro beschikbaar voor nieuwe woningen in Nederland

De landelijke overheid stelt nu namelijk 1 miljard euro beschikbaar om sneller nieuwe betaalbare woningen te realiseren in een prettige leefomgeving. Dit is een speciale regeling waar gemeentes in Nederland een aanvraag voor kunnen doen. Dat kan in vier rondes, de eerste ronde is nu gestart. De Spoorzone is voor Zwolle de grootste kanshebber in deze eerste ronde. Want ook in Den Haag wordt gezien dat de Spoorzone een bijzonder gebied is: in het centrum van Zwolle, dicht bij de IJssel én ultiem bereikbaar. De Zwartewaterallee, Oosterenk en Stadshagen zijn mogelijke gebieden voor latere aanvragen.

Minister besluit in oktober

In oktober zal de minister een besluit nemen over het gezamenlijke voorstel uit Zwolle. Als het Rijk samen wil investeren in de Spoorzone, zal er daarna met inwoners, organisaties en partijen gewerkt worden aan de uitwerking van de plannen

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Gerelateerde artikelen

Back to top button