Nieuws uit ZwolleVoorpagina

‘Zwolle moet beveiligde truckersparkeerplaats krijgen’

Zwolle – Er moet een beveiligde truckersplaats komen in de gemeente Zwolle waar vrachtwagenchauffeurs hun wagen veilig kunnen parkeren. Dat vinden de Zwolse fracties van de ChristenUnie, de VVD, D66, PvdA en Swollwacht.

ChristenUnie raadslid Jolien Elshof-Rook heeft dan ook samen met de ander partijen een voorstel ingebracht in de raadsvergadering om in Zwolle een dergelijk “truckpoint” in te richten. “Op parkeerplekken langs snelwegen gebeurt veel narigheid, denk aan diefstal van vracht, maar ook bij onveilige situaties zoals overvallen op chauffeurs. En door het ontbreken van sanitair worden behoeftes overal en nergens gedaan” aldus Jolien Elshof.

Op dit moment maken veel chauffeurs gebruik van industrieterreinen om daar de nacht door te brengen. Dit levert niet alleen onveilige situaties op voor de chauffeur en zijn vracht maar werkt ook overlast in de hand op de bedrijventerreinen. De indienende partijen verwachten dat het aantal overnachtende chauffeurs alleen maar zal toenemen. Dit komt door de groei van internationaal opererende logistiek dienstverleners in en rondom Zwolle.

De partijen verzoeken het college dan ook om te onderzoeken of een beveiligde truckstop haalbaar is in Zwolle. Het zou dan om een publiek-privaat initiatief moeten gaan die deels gefinancierd zou kunnen worden met de inzet van Europese gelden.

Lichtmis en Les Routiers Nunspeet

Stichting VbV, die zich bezig houdt met voertuigcriminaliteit, certificeert veilige parkeerplaatsen voor vrachtwagens. Deze certificering is gericht op de veiligheid en de services die de parkeerbeheerder biedt. Het aantal sleutels (veiligheid) en sterren (services) geeft in één oogopslag het kwaliteitsniveau van de parkeerplaats aan. In de regio Zwolle bevindt zich bij Wegrestaurant de Lichtmis een beveiligde parkeerplaats. Deze stop heeft een veiligheidsniveau van twee sleutels en een drie sterren serviceniveau. Richting het zuiden is de eerstvolgende beveiligde truckers parkeerplaats Les Routiers bij Nunspeet. In totaal zijn er op dit moment zo’n 30 beveiligde truckstops in Nederland.

Certificering

De beveiliging op de terreinen variëren van goed verlichte rijbanen en voetgangerspaden tot compleet beveiligde terreinen die alleen toegankelijk zijn voor de chauffeurs en waarbij professionele beveiligers aan personen verificatie doen. Het serviceniveau begint bij watertappunten, toiletten en afvalbakken tot fitnessruimtes voor de chauffeurs.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Geef een reactie

Back to top button