Kunst & CultuurMagazineNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle in de jaren ’50 en ’60

De tentoonstelling is te bezichtigen van 25 september t/m 25 oktober 2015 in het Stedelijk Museum Zwolle.

“Kom binnen!” De jaren ’50 waren huiselijk; thuis was het middelpunt, en overal een beetje hetzelfde. Moeder stopte de sokken, vader rookte pijp en de kinderen bouwden een kraan van Meccano of lazen Arendsoog. In de stad verrezen flatgebouwen; efficiënt ingericht en van moderne gemakken voorzien, maar zelden met een lift.

De welvaart kwam met de jaren ’60. We gingen protesteren, provoceren. De jeugd greep de macht en klitte samen rond de snackbar. Kleding werd comfortabeler, losser en gemakkelijker: geen stijve puntbeha meer, maar een soepeler exemplaar. Het gemiddelde gezin had drie kinderen en paste in een Renault Dauphine, Volkswagen Kever of Simca 1000. De jonge nozems gaven de voorkeur aan een brommer: een Puch of Tomos. Vetkuiven kozen voor een Kreidler of Zündapp en de dames reden op een Mobylette.

Beleef de jaren ’50 en ’60 opnieuw in deze fototentoonstelling met foto’s uit de collectie van het Historisch Centrum Overijssel. Een samenwerkingsproject van het Historisch Centrum Overijssel en het Stedelijk Museum Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Back to top button