Nieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Zwolle in de finale verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente

Zwolle –  De gemeente Zwolle heeft de finale bereikt van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Ruim 5.000 mensen lieten hun stem horen en bepaalden dat Stein, Zwolle, Hardenberg, Harderwijk en Oude IJsselstreek een finaleplaats krijgen. Deze 5 gemeenten worden deze week verrast met een reizend opblaasbaar kunstwerk van 4 meter hoog. Het kunstwerk staat twee uur lang op een centrale plek in de gemeente. Morgen om 16 uur is het kunstwerk te zien voor het Stadhuis in Zwolle.

De winnaar van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente wordt op 7 oktober bekendgemaakt. Een vakjury bepaalt wie de winnaar wordt. Deze jury bestaat uit Leonard Geluk (directeur VNG), Rick Brink (Directeur Belangenbehartiging bij Stichting Studeren & Werken op Maat), Illya Soffer (Directeur Ieder(in), Sheila Oroschin (sociaal ondernemer) en Tako Rietveld (Kindercorrespondent).

Waarom wordt deze verkiezing gehouden?

De verkiezing wordt georganiseerd door Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en is bedoeld om gemeenten op een positieve manier te stimuleren om te werken aan meer toegankelijkheid. Dat dit nodig is, blijkt uit het SCP-rapport Lang niet toegankelijk.

Uit dit rapport blijkt dat mensen in Nederland met een beperking of chronische ziekte door fysieke obstakels en bewuste en onbewuste uitsluiting 5 jaar na ratificatie van het VN-Verdrag Handicap nog altijd niet gelijkwaardig kunnen deelnemen in de samenleving.

Gerelateerde artikelen

Back to top button