EconomieKabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleRegio

Stichting Goede Buren Olst wint prijs voor beste Circulaire Burgerinitiatief van Overijssel

Zwolle – Kortgeleden mocht collega Ilse Postma in Overijssel de felbegeerde Kringlogo-prijs uitreiken aan het meest circulaire burgerinitiatief van 2024: Stichting Goede Buren Olst. Tijdens de Week van de Circulaire economie zette Natuur en Milieu Overijssel op deze manier een inspirerend burgerinitiatief feestelijk in het zonnetje.

Goede Buren Olst ontving een mooie wisseltrofee, gemaakt van resthout, als symbool voor hun toewijding aan de circulaire samenleving. Bovendien mogen ze een jaar lang het speciaal voor hen ontworpen Kringlogo dragen, als erkenning van hun voorbeeldrol in een circulaire samenleving.

Jury rapport

Van de zes inzendingen viel Stichting Goede Buren Olst in Overijssel extra op in de ogen van de jury. De stichting huurt een winkelruimte in Olst waar verschillende initiatieven elkaar versterken: een Soepcafé, een Repaircafé, en een tweedehands kleding- en speelgoedzaak voor een goed doel. Maar ook een goedbezochte stamtafel, een verkooppunt voor biologische groente uit de buurt, verpakkingsloos winkelen van droogwaren en Energieadvies. Net als Rok ’n Ruil (kledingruil) en meterverhuur aan lokale hobbyisten en producenten die hun duurzame producten “zonder kilometers” willen verkopen.

Stichting Goede Buren Olst kenmerkt zich door haar creativiteit. Doordat alles in de ruimte op wielen staat, kan zij de ruimte op veel verschillende manieren benutten. Zo kunnen zij de verschillende circulaire initiatieven zonder moeite combineren. Goede Buren Olst is gerund door zo’n zestig vrijwilligers.

“Door de actieve samenwerking en kruisbestuiving tussen de verschillende initiatieven raakt het algeheel versterkt bij Stichting Goede Buren Olst. Dit toont aan hoe samenwerking en diversiteit leiden tot een succesvolle en veerkrachtige aanpak van duurzaamheid binnen de buurt.” Juryrapport Kringlogoprijs

 

De wisseltrofee is door de winnaar van vorig jaar, LETS Zwolle Ruilkring, overgedragen aan Stichting Goede Buren Olst en in ontvangst genomen door Paul Hendriksen en Martha Beeker.

Bron
NMO

Gerelateerde artikelen

Back to top button