PEC ZwolleSportVoetbalVoorpagina

Zondag eerste uitwedstrijd van het seizoen; FC Utrecht – PEC Zwolle

Foto's © Henrico van der Dussen

Zwolle – De Galgenwaard is zondagmiddag vanaf 16.45 uur het decor voor FC Utrecht – PEC Zwolle, de voorlaatste wedstrijd uit speelronde 2. Utrecht is voor de Zwollenaren, net als vorig seizoen overigens, de eerste bestemming buitenshuis. PEC Zwolle wil zich revancheren van de verliespartij van vorige week, Utrecht jaagt op zes uit twee.

Foto’s vrijdag training voor de wedstrijd © Henrico van der Dussen

Valse start (1)

PEC Zwolle begon het seizoen met een flinke domper. Ondanks dat de Blauwvingers net als in 2018 (Mike van Duinen), 2016 (Queensy Menig) en 2014 (Soufian Moro) in de persoon van Lennart Thy het eerste doelpunt van het seizoen maakten, werd er tóch verloren: 1-3. Een extra tegenvaller bleek het uitvallen van Pelle Clement, die tot zijn noodgedwongen wissel de regisseur op het Zwolse middenveld was. Dan te bedenken dat John Stegeman ook nog eens geen beroep kon doen op de geblesseerden Mike van Duinen, Thomas Lam, Bram van Polen en Vito van Crooij, alsmede de geschorste verdedigers Kenneth Paal en Sam Kersten. Paal ontving in de laatste wedstrijd van vorig seizoen een peperdure gele kaart. Hetzelfde overkwam Sam Kersten bij zijn toenmalig werkgever FC Den Bosch. Twee kaarten met grote gevolgen voor het nieuwe seizoen.

PEC Zwolle trainde deze week, in de wetenschap dat het de komende twee wedstrijden buitenshuis speelt tegen FC Utrecht en Vitesse (twee ploegen die vorig seizoen tot de laatste dag streden voor een Europees ticket) weer in het ‘oude’ vertrouwde Wijthmen. Daar werd een strijdplan gesmeed om zondag zo goed mogelijk voor de dag te komen tegen de FC.

Valse start (2)

Een valse start, FC Utrecht kan er over meepraten. Nog voor het seizoen goed en wel begonnen was, konden de Domstedelingen alweer afscheid nemen van Europa. Een jaar lang was er voor gevoetbald. In de play-offs om Europees voetbal werden Heracles Almelo en Vitesse over twee duels verslagen. Hierdoor nam Dick Advocaat met een goed gevoel afscheid als hoofdtrainer. Het dikverdiende Europese ticket glipte de ploeg echter op de eerste dag van augustus al uit de vingers. In de derde voorronde van de Europa League bleek het Bosnische Zrinjski Mostar over twee wedstrijden te sterk. Hoewel dat misschien niet eens de juiste bewoordingen zijn. FC Utrecht bleek over 210 minuten (in Bosnië moest er nog verlengd worden) eigenlijk vele malen sterker. Zeker in eigen huis reeg het de kansen aaneen, maar Zrinjski bleek simpelweg effectiever. Die dreun leek de ploeg van de nieuwe trainer John van den Brom bijna drie dagen later nog parten te spelen. ADO Den Haag trachtte er optimaal van te profiteren en nam al vlot een 2-0 voorsprong. Nog voor rust werd de achterstand echter weggepoetst, waarna in deel twee van de onderlinge ontmoeting FC Utrecht veerkracht toonde en zijn ware gezicht weer liet zien: 2-4. Zo werd na de misser in Bosnië de competitie met een veel beter gevoel geopend.

Saymak, Brock-Madsen en Brama

Een resultaat in Utrecht zou voor PEC Zwolle, los van de eerste competitiewedstrijd, sowieso een hele opsteker zijn. De voorbije jaren werd er zowel uit als thuis enkel verloren van FC Utrecht. Op één keer na dan. Afgelopen seizoen stond PEC Zwolle in de thuiswedstrijd tien minuten voor tijd nog met 1-3 achter. De bizarre ommekeer met uiteindelijk een 4-3 eindstand op de borden, zorgde voor totale gekte in het MAC3PARK stadion. Supporters verkozen na afloop van het seizoen die wedstrijd ook tot wedstrijd van het jaar. In Utrecht ging het stukken moeizamer. De drie meest recente Zwolse doelpuntenmakers zijn Mustafa Saymak (2017/2018), Nicolai Brock-Madsen (2016/2017) en Wout Brama (play-offs 2015/2016). Alle drie de goals vielen laat in de tweede helft en hadden enkel waarde voor de statistieken: 2-1, 3-1 en 5-2.

Voor de laatste overwinning van PEC Zwolle in Utrecht moeten we terug naar 1 februari 2015. Door goals van Thomas Lam en Stef Nijland werd het 0-2.

Wedstrijdinformatie

  • FC Utrecht – PEC Zwolle
  • Zondag 11 augustus, 16.45 uur
  • Scheidsrechter: Siemen Mulder
  • Assistent-scheidsrechters: Richard Polman en Dyon Fikkert
  • Official: Robin Hensgens
  • VAR: Martin van den Kerkhof
  • AVAR: Marc Nagtegaal

De laatste keer dat Siemen Mulder een officiële wedstrijd van PEC Zwolle floot was op 17 maart van dit jaar. De Zwollenaren speelden toen op bezoek bij Excelsior (0-2).

Voorafgaand aan de wedstrijd wordt er 1 minuut stilte in acht genomen. FC Utrecht herdenkt daarmee eenieder die het voorbije seizoen de club is ontvallen.

Awayday 1

PEC Zwolle kan rekenen op de steun van 178 supporters. “Tof dat jullie erbij zijn tijdens onze eerste ‘awayday’ van het seizoen. Tot zondag!” aldus PEC Zwolle.

Bron
PEC Zwolle
Back to top button