Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zieke kastanjes Park Eekhout gekapt en vervangen

Zwolle – Vandaag, 26 juni begint ROVA, in opdracht van de gemeente, met het kappen van zieke kastanjebomen in park Eekhout. De kastanjebomen lijden aan de kastanjebloedingsziekte. Zieke kastanjebomen kunnen een gevaar voor de veiligheid vormen als takken spontaan afbreken.

Uit onderzoek blijkt dat vier kastanjebomen in Park Eekhout besmet zijn. Om de veiligheid van bezoekers te waarborgen heeft de gemeente besloten de zieke kastanjes te kappen en vervangen door andere bomen.

Eén van de vier bomen wordt begin augustus gekapt. Dit is een monumentale kastanje die al meer dan honderd jaar op een prominente plek in park Eekhout staat. De stam van deze monumentale boom blijft voorlopig staan, hiervoor is houtkunstenaar Edward Otten gevraagd een ontwerp te maken. De andere drie bomen worden wel helemaal weggehaald. Daarvoor in de plaats komen eind dit jaar vijf nieuwe bomen, namelijk twee moseiken, een esdoorn, een Japanse esdoorn en een Hollandse linde. Daarmee wordt ook de diversiteit van het park vergroot.

Kastanjebloedingsziekte

De afgelopen jaren zijn op verschillende plekken in Zwolle kastanjebomen besmet met de kastanjebloedingsziekte die zich over Nederland verspreid. Niet alleen in Park Eekhout zijn zieke kastanjes aangetroffen, maar ook op begraafplaats Het Heilige Kruis aan de Buitengasthuisstraat en aan de Turfmarkt. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die de sapstroom in de boom vermindert. Daardoor sterft de boom langzaam af. Door een gebrek aan de voeding kunnen takken van zieke bomen spontaan afbreken.

 

park eekhout

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button