Nieuws uit ZwolleVoorpaginaWeer

Winter trekt Europa binnen; warme najaarsweer gaat verdwijnen

Zwolle – Het weerbeeld gaat de komende dagen veranderen, zowel in Nederland als in een groot deel van Europa. Rustig najaarsweer met veel zon maakt in veel landen plaats voor wolken, regen, koudere lucht en soms ook sneeuw. De winter laat zich voor eerst echt voelen in delen van Europa.

Het weer tijdens deze oktobermaand werd in grote delen van Europa bepaald door hogedrukgebieden. Eerst lagen ze vooral boven Scandinavië en het zuidwesten van Europa. In de tweede helft van de maand nestelde het hogedrukgebied zich boven het westen en midden van Europa. Depressies konden een groot deel van Europa, en Nederland, daardoor nauwelijks bereiken en trokken met name via IJsland noordwaarts of via de Middellandse Zee. In veel landen scheen daardoor de zon, was het soms mistig en liep de temperatuur ’s middags op tot aangename waarden.

De komende dagen gaat dit veranderen. Een depressie ligt nu nog bij IJsland, maar trekt de komende dagen naar het zuiden van Zweden en daarna richting West-Rusland. In het kielzog van dit lagedrukgebied stroomt winterlucht van de poolstreek richting Europa. Grote delen van Noorwegen, Zweden en Finland krijgen de komende week met sneeuwval te maken. Ook in het noorden van Rusland nestelt de winter zich met sneeuw en vorst. Volgende week zondag is de verwachting dat het ’s middags in deze regio’s tussen de 0 en zelfs -15 graden zal zijn!

Ook in Nederland kouder

Bij ons gaat het roer ook om, maar van een winterinval is geen sprake. Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza: “Ook bij ons wordt later deze week de atmosfeer kouder. Op 1500 m daalt de temperatuur met meer dan tien graden, van +7 graden nu naar -4 of -5 graden. Dat gaan we goed voelen. Vanaf woensdag wordt het kil met een afwisseling van zon en buien. In de zon wordt het nog 10 graden, maar tijdens buien is het een graad of 5. Dat scheelt flink met de 15 graden van vandaag. Tel daarbij op dat er ook meer wind staat en de weersomslag is compleet.” De daadwerkelijke omslag vindt dinsdag later op de dag plaats. Die dag trekt een koufront van noord naar zuid en gaat gepaard met bewolking en wat regen. Na de passage van het front draait de wind naar het noorden en stroomt de koelere lucht het land binnen.

Dik pak sneeuw in Alpen

De kou-uitval in Europa laat de kans op sneeuw toenemen. Niet in Nederland, daar valt deze week ‘gewoon’ regen. Grote delen van Scandinavië en Rusland kleuren wel wit, en ook in de bergen van Bosnië, Kroatië en Servië valt even wat sneeuw. Verder wordt er in de Alpen een dik pak sneeuw berekend voor het volgende weekend. Mogelijk krijgen ook het Zwarte Woud en het Sauerland dan hun eerste sneeuwvlokken en heel misschien kunnen we ook in de Ardennen wat natte sneeuw naar beneden zien komen. Het heerlijke najaarsweer, wat vandaag in veel Europese landen nog voor volle terrassen zorgde, is daarmee teruggedrongen tot ver in het zuiden van Europa.

Gerelateerde artikelen

Back to top button