112 nieuwsBinnenstadNieuws uit ZwolleVoorpagina

Winkeliers blussen brand in leegstaande tassenwinkel

Foto's © Peter Denekamp / video © Hugo Janssen

Zwolle – In een leegstaande winkel van Van Beek Lederwaren aan de Kleine A heeft zaterdagmiddag een korte brand gewoed. De brand was snel geblust maar zorgde voor een stevige rookontwikkeling.

Rond vijf uur ’s middags kreeg eigenaar Maarten van Beek een telefoontje van zijn buurman aan de Kleine A. “Ik was op de Grote Markt en gelukkig heel snel ter plekke. Toen ik binnenkwam viel het nog mee. Ik hoorde wel wat en zag allemaal rook. De buurman kwam ook binnen om mij te helpen en opeens sloegen de vlammen er uit. Gelukkig werkte de brandslanghaspel goed. We hadden de brand daarna redelijk snel onder controle,” vertelt Maarten van Beek.

De brand was ontstaan boven het systeemplafond in de winkel. “Wat er precies gebeurd is weten we nog niet. Het lijkt erop dat een transformator oververhit is geraakt. Er zat een brandhaard tussen de plafonds en daar hangen alle transformatoren van de LED-verlichting,” aldus van Beek. De winkelier slaagde er samen met zijn buurman in om het vuur zelf te blussen met een brandslang: “Ik heb het zelf geblust. De brandweer heeft het niet geblust. Die hebben het alleen gecontroleerd en geventileerd. Ook hebben ze het plafond gesloopt om te kijken of alles helemaal uit is.”

Desondanks is de schade op eerste oog aanzienlijk volgens Van Beek: “Ik heb net al wel gezien hoeveel schade een relatief klein brandje aan kan richten. De rook is door het hele pand gegaan.”

Door de rook moesten de naastgelegen winkels hun deuren eerder sluiten dan normaal. Dit op last van de politie. Ook trok de rook de bovengelegen appartementen binnen. “Toen de brandweer het lege winkelpand binnenkwam stond het helemaal vol rook. De eigenaar had de brand zelf al geblust. We zijn nog een aardige tijd bezig geweest om alles te ventileren. Ook hebben we de appartementen boven de winkel geventileerd,” vertelt Maurice van Zoelen, woordvoerder van de Veiligheidsregio IJsselland. De brandweer gaat vandaag of maandag nog onderzoek doen naar de oorzaak van de brand.

Van Beek Lederwaren maakte een week geleden bekend dat het na tachtig jaar de winkel sluit op de Grote Markt.

Back to top button