KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Wethouder Schuttenbeld verzorgt opening herdenkingsconcert Thomas a Kempis

Zwolle – Het concert van zondagmiddag 3 oktober, ter herdenking van het overlijden van Thomas a Kempis 25 juli 1471, 550 jaar geleden, werd geopend door Wethouder Monique Schuttenbeld. Het concert georganiseerd door de Stichting Thomas a Kempis uit Zwolle en de Thomas Stiftung uit Kempen, werd gehouden in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek ( de Peperbus) te Zwolle.

De Wethouder stond in haar openingsspeech vooral stil bij de bijzondere band tussen de Duitse stad Kempen en de stad Zwolle, vanwege de verbondenheid met Thomas.

Thomas van Hemerken

Wie had dat ooit gedacht, een jongen van 11 jaar ( bijna 12) uit Kempen in Duitsland, vlakbij Venlo, reist in 1391 naar de stad Deventer en Zwolle. Deze jongen, Thomas van Hemerken, wil net als zijn broer Johannes zich aansluiten bij de beweging van de Moderne Devotie van Geert Groote. Thomas wil zo snel mogelijk het klooster in, maar wordt eerst mede door zijn broer naar school gestuurd in Deventer. Daar volgt hij les op de vermaarde Latijnse School, en wordt onderlegd in de waarden van de Moderne Devotie.

Wie had ooit gedacht, dat hier in 2021, precies 630 jaar later, mensen bijeen zouden komen in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek, bij de reliekschrijn van Thomas a Kempis. Mensen uit Duitsland en Nederland, verbonden door Thomas a Kempis, die jongen die op 18e jarige leeftijd definitief in Zwolle kwam wonen. Op de Agnietenberg, waar hij dat wereldbekende boek schreef ‘ De Imitatione Christi’.

Gerelateerde artikelen

Back to top button