EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Wekelijkse koopzondag ook door meerderheid raad goedgekeurd

Zo stemde de politiek

Zwolle – De winkels mogen nu definitief iedere zondag open in Zwolle. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten.  Een meerderheid van de raad was voor. ChristenUnie en SP stemden tevergeefs tegen het plan. Ook het voorstel van het CDA om pas vanaf 12 uur openstelling van de winkels toe te laten op de zondag werd verworpen.

ChristenUnie: onomkeerbare stap

Gerdien Rots, fractievoorzitter van de ChristenUnie, stemt tegen dit voorstel:  “Wij zien het vrijgeven van de winkeltijden op zondag als een  ingrijpend verlies in de Zwolse samenleving van een ritmiek van leven en werken waarvan wij geloven dat die ons is gegeven is om  ons eigen welzijn. Rots spreekt over het vrijgeven van de winkeltijden als een forse en haast onomkeerbare  stap in de voortgaande ver-economisering en individualisering van de samenleving waarbij ‘de collectieve waarden die ons zo dierbaar zijn steeds verder onder druk komen te staan’.  De partij stemde tegen.

VVD: Zwollenaar mag zelf afweging maken

Thom van Campen van de VVD: “De invulling van iedere dag van de week is wat de VVD betreft aan ieder individu. . Of je dat doet in de kerk, op het terras, in de winkel of thuis aan de keukentafel.  Met deze wijziging van de winkeltijdenverordering worden al die belevingen mogelijk gemaakt.  De fractie stemt in met de verordening zodat iedereen in Zwolle zelf de afweging kan gaan maken hoe hij zijn zondag doorbrengt.”

SP: Recht op collectieve vrije dag

“Er is meer in het leven dan werken en ook winkelen.”, zo verklaarde Brammert Geerling van de SP zijn stem tegen het voorstel. ” De SP blijft van mening dat ook werknemers en kleine winkeliers recht hebben op een collectieve dag vrij samen met vrienden,  familie en gezin. Dat de overheid nu haar handen hier van af trekt en hen alle bescherming in het economisch verkeer ontneemt, daar kunnen wij niet mee instemmen.”

CDA: Zondagmorgen vrij

Jan Nabers van het CDA sprak over een best  moeilijk punt voor zijn partij: “We zijn wel blij met de toezegging van de wethouder dat hij de brief van CityCentrum ter hand neemt . We nemen aan dat bij de uitvoering gestand gedaan wordt aan de brief van het CityCentrum waarin staat dat de zondagmorgen vrij blijft.”

Groen Links: verrassend en zinnenprikkelend programma

GroenLinks stemt ook voor. Fractievoorzitter Sylvana Rikkert zegt verheugd te zijn en uit te kijken naar een gezamenlijk programma van de winkeliers, de horeca en de kunst- en cultuursector. Ze hoopt op een verrassend en zinnenprikkelend programma.

 

Ook Swollwacht en D66 stemden voor het vrijgeven van de winkeltijden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button