Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

VIDEO – Expositie East Meets West – Ronald A. Westerhuis en Jasper Krabbé

#Rondje Cultuur

Zwolle – East Meets West’ toont werk van Ronald A. Westerhuis (1971) en Jasper Krabbé (1970). Beide kunstenaars hebben een sterke connectie met het het ‘oosten’, China dan wel Japan.

Het getoonde werk is voortgekomen vanuit een gedeelde interesse, maar is visueel totaal anders. Deze oosterse invloed is namelijk heel verschillend vertaald in hun werk. De harde, koele roestvrijstalen sculpturen van Ronald Westerhuis worden in Zwolle en Shanghai vervaardigd en vinden grote aftrek in China. Ronald’s fascinatie met roestvrij staal komt voort uit zijn werk als lasser in de offshore industrie, voordat hij kunstenaar werd. Hij is zeer verbonden aan het materiaal en heeft vele technieken onderzocht waarbij het nu vaak gaat om de uitdaging iets nog complexer te maken.


Het werk van Ronald complementeert sterk met het zachte tactiele karakter van het geschilderde werk van Jasper Krabbé, waarbij hij zich laat inspireren door traditionele aspecten uit de Japanse cultuur. Zijn schilderijen reflecteren de herinnering aan plaatsen, gebeurtenissen en individuen, opgedaan tijdens reizen. Ook het werk van Ronald bevat deze achtergrond maar op zeer abstracte wijze verbeeld. Zijn ervaringen in China hebben hem en zijn werk zeer gevormd om groots te denken.


Krabbé begon zijn artistieke carrière op straat: als de graffiti-artiest ‘Jaz’ maakte hij deel uit van het Amsterdamse collectief USA (United Street Artists). Nu is deze rauwe manier van werken nog steeds in zijn schilderijen terug te zien.

Beide kunstenaars zijn internationaal vertegenwoordigd en hebben van 16 juni tm 2 sept een belangrijke solo tentoonstelling in Museum de Fundatie, ‘Size Does Matter’ en ‘Japanese Paintings’. Jasper werkzaam en woonachtig in Amsterdam maakt met deze tentoonstellingen ook letterlijk een uitstap naar het oosten. RAW Space toont ‘East meets West’ om een verdere kijk in het oeuvre van de kunstenaars te geven.

De expositie loopt van 17 juni tm 2 september en is vrijdag en zaterdag van 11.00-17.00 uur open en op afspraak.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren