BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Weer stof en enorme knal door neerhalen deel gasturbinehal IJsselcentrale

Zwolle – Vrijdagochtend rond half 11 was er weer een harde knal en een stofwolk bij de IJsselcentrale in Zwolle. Sinds afgelopen woensdag is sloper Koole Contractors bezig om de staalconstructie met luchtkanaal van het gasturbinekanaal neer te halen.

Het vallen van de installatie ging woensdag en vrijdagochtend gepaard met een  lang aanhoudende knal die doordreunde en aanvoelde als een behoorlijke luchtverplaatsing. Ondanks de zes sproeiers die op het terrein staan ging de stofwolk met de wind mee over  de wijk Ittersumerbroek in Zwolle Zuid.  De sloper had iemand op de IJsseldijk neergezet om passanten te waarschuwen voor de knal.

Aanblik IJsselcentrale nadat woensdag de hal van de gasturbine was neergehaald
Aanblik IJsselcentrale nadat woensdag de hal van de gasturbine was neergehaald

Engie nieuwsbrief

Centrale eigenaar Engie heeft de omwonenden geïnformeerd over het neerhalen van de gasturbinehal via de in juni verspreidde nieuwsbrief. Via een globale planning is het neerhalen van de constructie gemeld.

Engie: “Naar het einde van dit jaar toe zal er flink worden doorgewerkt. Er is nog veel te doen. Het ligt in de planning dat de sloop van de binnenkant van het gehele complex voor de jaarwisseling wordt afgerond. Het verwijderen van
de panelen van de gevels gaat door en de constructie van de hoofdgebouwen zal volgens plan daarna ook
worden neergehaald. Dit neerhalen kunt u tijdens kantooruren mogelijk waarnemen door het geluid en stof. We  treffen maatregelen om het opwaaien van stof zoveel mogelijk te beperken.
Om u een indruk te geven van de komende activiteiten is een globale planning toegevoegd met daarin de
werkzaamheden die in de volgende maanden zullen worden uitgevoerd. Over de activiteiten in 2018 en de
oplevering van het project zullen wij u in een volgende nieuwsbrief nader informeren.”

Engie planning zoals gecommuniceerd richting de omwonenden

Ook op de website van Engie www.harculo,nl werd aangegeven dat de werkzaamheden werden uitgevoerd in de tweede helft van week 31 of in week 32.

Werkzaamheden 1e gebouw

De aankomende periode wordt bij de sloop een puinbreker ingezet om de neergehaalde betonplaten te vermalen tot granulaat.  Dit gaat gebeuren aan de achterzijde van de centrale waar eerder de schoorstenen stonden. Met een shovel wordt het gruis verplaatst naar een transportband die het verlaadt op 15 transportschepen. Dit granulaat is verkocht aan een bedrijf dat er landingsbanen bij Lelystad Airport mee gaat aanleggen.

Wat betreft de IJsselcentrale staat ook het neerhalen van het ketelstatief en het complete 1e gebouw voor dit jaar nog op de planning.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button