KabelkrantNieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Vijf basisscholen krijgen boekenpakket Rijke Schooldag

Zwolle – Vijf basisscholen in Holtenbroek en Diezerpoort hebben een boekenpakket gekregen vanuit het project Rijke Schooldag. Het pakket is samengesteld door Stadkamer. Arnout Smit, directeur van SBO Facet, is er erg blij mee. Hij en twee leerlingen van de basisschool, Julia en Emily, kregen de boeken deze week van Harmke Smit, adviseur media en taaleducatie bij Stadkamer.

De basisscholen die een boekenpakket kregen zijn naast SBO Facet, de Toonladder, Het Carillon, De Oosterenk en De Springplank. Elke school krijgt zo’n 40 tot 45 boeken, bedoeld voor alle groepen. “De samenstelling is heel divers: van prentenboeken, zoekboeken en informatieve boeken tot graphic novels, strips en leesboeken voor jonge lezers en kinderen in de bovenbouw”, vertelt Harmke.

Populaire boeken

Ook de genres lopen uiteen: “Er zitten detectives bij, maar bijvoorbeeld ook avonturenboeken, humoristische boeken en boeken met dieren in de hoofdrol. Het zijn in ieder geval allemaal nieuwe en actuele boeken die populair zijn bij veel kinderen.”
De school gaat de boeken inzetten om na schooltijd te lezen op school, bijvoorbeeld tijdens activiteiten van Abby D. Abby D. is de mascotte van het project Rijke Schooldag die kinderen enthousiast maakt voor alle activiteiten. Ze kunnen daar in hun vrije tijd op school en in de wijk aan mee doen.

Meer lezen

De boeken zijn gedoneerd om kinderen in de wijken Holtenbroek en Diezerpoort op een laagdrempelige manier toegang te geven tot nieuwe, actuele boeken. Ze kunnen thuis vaak geen eigen leesboeken hebben of niet in de bibliotheek komen. Harmke: “Het hebben van boeken in huis is een belangrijke voorspeller van leessucces bij kinderen. Studies tonen aan dat kinderen met gemakkelijke toegang tot boeken waarschijnlijk meer lezen. Boekenruilprogramma’s, zoals minibiebs, en deze boekenpakketten voor scholen zijn dan mooie manieren om het lezen te stimuleren.”

Over Rijke Schooldag

De boekendonatie is een mooie samenwerking tussen twee van de partners die meedoen aan het project Rijke Schooldag. Het s ook een mooi vervolg op de donatie van deze zomer: toen kregen de 12 minibiebs in Holtenbroek 85 nieuwe kinderboeken van Stadkamer.

Rijke Schooldag is een landelijk project van de Gelijke Kansen Alliantie van het ministerie van Onderwijs dat begin dit schooljaar is gestart en drie jaar duurt. Doel is om de initiatieven die er in de wijk op scholen zijn rondom het aanbieden van leuke en uitdagende activiteiten na schooltijd verder te ontwikkelen. Er doen scholen mee in meerdere Zwolse wijken, onder andere Diezerpoort en Holtenbroek. De organisaties die erbij betrokken zijn en/of activiteiten organiseren, zijn onder andere Travers Welzijn, SportService Zwolle, Stadkamer en een aantal kinderopvangorganisaties (Breed, Doomijn, Prokino en Partou). Meedoen aan de activiteiten is gratis.

Gerelateerde artikelen

Back to top button