Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZwolle Kiest

René de Heer (VVD), Harold van Vilsteren (CDA) en Ruth Stoorvogel (ChristenUnie) gekozen met voorkeurstemmen

.Zwolle – Vrijdagochtend werd door Burgemeester Henk Jan Meijer de definitieve uitslag bekend gemaakt van de gemeenteraadsverkiezingen in Zwolle. Deze wijkt niet af van de voorlopige uitslag.

In totaal brachten 59.730 kiezers hun stem uit. Dit betekent een opkomstpercentage van 61,4 procent. In 2010 lag dat op  58,17 procent. Over heel Zwolle is heel gelijkmatig gestemd. De voorlopige uitslag van half 11 op de uitslagenavond gaf al het definitieve beeld van de zetelverdeling.

Voorkeursstemmen

Drie kandidaten zijn door voorkeursstemmen opgeschoven in de lijst. Voorkeurstemmen hebben pas invloed op de positie in de lijst als er meer dan 383 keer op de kandidaat is gestemd.

Dit geldt voor René de Heer van de VVD. Hij stond op de kandidatenlijst op plek 10 en is door voorkeursstemmen opgeschoven naar plek 3. Hans Wijnen stond op de kandidatenlijst op plek 5. Mocht René de Heer de benoeming niet aanvaarden dan komt Wijnen toch in de raad.

Ook Ruth Stoorvogel-Bergman van de ChristenUnie is door voorkeursstemmen gestegen in de lijst van positie 9 naar positie 2. Mocht Stoorvogel de benoeming accepteren dan valt Job Looijenga buiten de zetelverdeling.

Harold van Vilsteren van het CDA is met 498 voorkeursstemmen opgeschoven. Hij stond op plek 5 van de kandidatenlijst en schuift op naar 3. Dit zou ten koste gaan van Arjan Spaans. Vanmiddag wordt bekend of alle drie ‘voorkeurs’ kandidaten de benoeming accepteren.

Vrijdagmiddag ondertekenen de benoemde raadsleden hun benoeming op het stadhuis. Met deze ondertekening aanvaarden zij hun raadslidmaatschap.

Vrijdagmiddag zullen de lijsttrekkers van de acht partijen in de Raadzaal in een zogenaamd “duidingsgesprek” hun reacties op de verkiezingsuitslag kenbaar maken. Op donderdag 29 maart worden de benoemde raadsleden tijdens een bijzondere raadsvergadering geïnstalleerd.

Hier een specificatie van de verkiezingsuitslag 2018 in vergelijking met de cijfers uit 2014.

Zetelverdeling gemeenteraad 2018
Partij Zetels 2014 Zetels 2018
ChristenUnie 8 7
Partij van de Arbeid (PvdA) 6 4
Democraten 66 (D66) 6 4
VVD 5 5
SP (Socialistische Partij) 5 2
CDA 3 4
GROENLINKS 3 7
SWOLLWACHT 3 6

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button