112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – KPN telefooncentrale in Dieze decor calamiteitenoefening

Zwolle – Dinsdagavond rond zeven uur gingen de alarmbellen af. In de telefooncentrale van de KPN aan de Pieter Steinstraat in de wijk Dieze was brand uitgebroken en drie personen waren hierbij gewond geraakt. Ook was er sprake van rookvorming.  Het was de start van een grootschalige oefening van de hulpdiensten (politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening) en KPN.

In scène gezette brand

Het ging om een veldoefening, waarbij de hulpverleningsdiensten en medewerkers van KPN worden geconfronteerd met een in scène gezette brand. Het is belangrijk dat deze diensten goed zijn voorbereid op eventuele calamiteiten op deze locatie.

De buurt keek niet vreemd op van de invasie van hulpdiensten. Zij hadden vooraf netjes een brief gekregen waarin de oefening was aangekondigd.  Hierin stond ook dat er werd gewerkt met oefenrook die niet schadelijk is voor de gezondheid.

De oefening

Een multidisciplinaire oefening lijkt erg op de werkelijkheid: de schaalgrootte en de aansturing vanuit de Meldkamer Oost Nederland (MON) komen beiden overeen met een echte calamiteit. De hulpverleners moeten gezamenlijk een rampenbestrijdingsorganisatie neerzetten en beslissingen nemen om de in scène gezette brand te bestrijden en de slachtoffers op te vangen. Medewerkers van KPN namen ook deel aan de oefening. Zij doen zo ervaring op met het bestrijden van een interne calamiteit in samenwerking met de hulpverleningsdiensten.

Mocht tijdens de oefening een andere ‘echte ‘calamiteit zich voordoen dan wordt een de oefening altijd afgebroken en worden mensen en materiaal ingezet op het echte incident.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button