Zwolle Unlimited / Woest

Verdrinken in kinderverteltheater

Zwolle – Kinderen kunnen van 31 mei tot en met 2 juni in drie dagen tijd vele prachtige verteltheatervoorstellingen zien. Van de Scheepsjongens van Bontekoe tot Alleen op de wereld, van een klassiek muzieksprookje tot Rembrandt en Net op tijd, waarin Opa de tijd kwijt is en zijn kleinzoon hem helpt zoeken. Voor kinderen en jongeren tussen 4 en 14 jaar. Bekijk hieronder alle grote kindervoorstellingen en bestel waar nodig alvast je kaarten! Internationaal Storytelling Festival Zwolle Unlimited.

Rembrandt (11+, volw) – Niels Brandaan Cotterink

Deze bevlogen verhalenverteller en theatermaker is een meester in de vertelkunst. In zijn voorstellingen smelt hij taal, geluid, spel, muziek, beeld, object en beweging moeiteloos samen tot een onvergetelijke beleving. Ben je er klaar voor? Sluit je ogen en reis mee naar een tijd die ver van ons vandaan ligt maar die verraderlijk dichtbij kan komen…. Niels Brandaan neemt je mee naar het leven van de wereldberoemde Nederlandse kunstschilder Rembrandt van Rijn: hèt Hollandse wonder van de Gouden Eeuw.

De scheepsjongens van Bontekoe (7-12, en volw.) – Eric Borrias

Duizenden kinderen genoten al van De scheepsjongens van Bontekoe. Een avontuurlijk verhaal van de jonge vrienden Peter Hajo en Padde en hun ruige leven op zee, over stormen en scheurbuik, het zinken van hun schip, maar ook over de kracht van vriendschap en doorzettingsvermogen. Peter Hajo uit Hoorn wil maar éen ding; naar zee! Zijn beste vriend Padde belandt per ongeluk ook aan boord en zo begint een spannend avontuur in vreemde landen, uit de tijd dat Nederland de baas was op de wereldzeeën. Eric Borrias oogst in binnen- en buitenland veel succes met zijn wonderbaarlijke bewerkingen van beroemde (kinder)boeken. Hij is dit jaar één van de regisseurs van de jonge vertellers in Het Vertellersgilde van Productiehuis De Verhalenboot.

Net op tijd (6+) – Tom van Outryve en Stijn Wastyn (BE)

Een ontroerende en speelse, interactieve verteltheatervoorstelling van speelvogel Tom van Outryve met betoverende muziek en soundscape van multi-instrumentalist Stijn Wastyn. Tom is een speelvogel. Een kinderlach, een uitdrukking van verwondering, een niet-begrijpende blik. Het zijn zijn drijfveren en bron van inspiratie. Net op tijd gaat over Elyas en zijn opa. Sinds oma er niet meer is, vergeet opa de dingen… Sinds oma er niet meer is, is opa op zoek… op zoek naar de tijd. Elyas beslist om opa te helpen met deze gekke zoektocht. Maar hoe krijg je de tijd te pakken?

Muzikaal sprookje Rübezahl (alle leeftijden) – Libero Strijkorkest met Elisabeth Daniel

Een muzikaal sprookje voor jong en oud(er), uit Tsjechië, verteld door singer-songwriter Elisabeth Daniel uit Vlaanderen op muziek van Libero Strijkorkest. De luisteraar wordt meegevoerd naar het mysterieuze Tsjechië van de 19e eeuw. Rübezahl (Tsjechisch: Krakonoš, Pools: Liczyrzepa) is de naam van de reus of berggeest waarnaar het Reuzengebergte (Tatragebergte) is genoemd. Als hij op een dag een prinses ziet baden, wordt hij verliefd en ontvoert hij haar. Zij probeert te ontsnappen. Op muziek van de Tsjechische componist Leos Janacek.

Beowulf (8+, volw) – Bastiaan de Zwitser

De Vikingstrijder Beowulf moet het monster Grendel verslaan. Grappige en spannende bewerking over de moed om iets te doen, om je hoofd boven het maaiveld te steken en je de wereld eigen te maken. Beowulf is het archetypische verhaal van de strijd van de held tegen het kwaad. Een tien eeuwen oud heldendicht uit het oud-Engels. Bastiaan de Zwitser heeft er een spannend en grappige bewerking van gemaakt die de rol van de held en de cultuur van de Vikings prachtig weergeeft.

Alleen op de wereld (6+, fam.) – Jules van Rijn en Stefan Bos

Een spannend en muzikaal avontuur naar het gelijknamige boek. Waarin Remi als baby te vondeling wordt gelegd en de ene na de andere vriend verliest, en desondanks steeds weer nieuw geluk weet te vinden. Door Jules van Rijn (musicals Dummie de Mummie en Dolfje Weerwolfje) Met live pianomuziek door Stefan Bos. “In een mist van tranen liep ik achter Vitalis aan. Zonder afscheid te kunnen nemen van mijn lieve moeder Barberin. Zo begon mijn lange reis door Frankrijk. Stap voor stap, kilometer voor kilometer. Vitalis voorop, spelend op zijn fluit. Ik in het midden en de honden achter mij.”

Mahmoud de waterdrager (12+, volw) Engelstalig – Chirine El Ansary

Mahmoud de waterdrager is één van de verhalen uit Duizend en één nacht. Chirine El Ansary gebruikt de oeroude ondermijnende krachten uit dit verhaal om in het 21e-eeuwse Egypte te duiken en te verhalen over de onverwachte opstand van de jonge Mahmoud die, opgroeiend in de sloppen van Cairo, uiteindelijk terecht komt in de weelderige paleizen aan de rivier de Nijl. Het publiek wordt meegenomen op een wilde roadtrip door de megalopool Caïro en zijn altijd zichtbare piramides. Deze waanzinnig getalenteerde vertelster brengt een eigentijdse vertolking van een duizenden jaren oud verhaal, waarin ze magische parallellen trekt tussen traditionele verhalen en de actualiteit van vandaag.

Verhalen uit een potje (4+ en familie) – Shona Cowie

Wist je dat verhalen net zijn als jam? Kom en luister naar verhalen uit een potje! Shona heeft heel veel potjes met heel veel verhalen en geuren vanuit de hele wereld. Een potje met een draak die naar pepermunt ruikt, een potje waarmee ze leeuwen kan vangen. Door middel van mime en poppenspel heeft Shona deze voorstelling speciaal gemaakt voor niet-Engels sprekende kinderen en families.

Vos Reynaerde (6+, volw) – Bastiaan de Zwitser

Hij is een schelm zonder wroeging of geweten. Maar zijn streken zijn toch echt raak. Hoor hoe de sluwe Vos het opneemt tegen Beer, Wolf en Koning Leeuw in dit schelmenverhaal uit de Nederlandse Middeleeuwen. Maar let op, de verteller is ook een schelm!

Oma te koop (Kop of munt) (4+) – Lisette Oosterbosch

Heb je liever een ridder in een gouden onderbroek of ben je meer benieuwd naar het meisje dat steeds kleiner werd? Of wil je misschien weten hoe het zit met de kater in het theater? Door een hele speciale munt te gooien, kop of munt, bepaalt Lisette samen met jou welk verhaal ze gaat vertellen én hoe het afloopt! Elke munt heeft twee kanten. En hoezo is Oma eigenlijk te koop? Help je mee de leukste verhalen bij elkaar te tossen? Lisette Oosterbosch vertelt uitbundig, interactief, ingetogen en zelfs in Zuid-Nederlands dialect.

Papoum (3-6 jaar) – Nathalie Le Boucher

Laat je handen dansen zoals Papa Olifants oren. Laat je wenkbrauwen trillen zoals de vleugeltjes van een bij. Laat je ogen rollen zoals een knapperige ronde donut die wegrolt naar de vrijheid. “In het bos wandelt een olifant. Een Baby Olifant, een Mama Olifant en een Papa Olifant, grooooote Papa Olifant. Zijn oren zijn zo gigantisch groot, dat ze de lucht kunnen aanraken, zijn slurf zo lang dat hij de zon kan aaien. En als hij loopt maakt hij enorme wolken van stof.”

Vertelster en danseres Nathalie Le Boucher uit Frankrijk geeft een interactieve dansvertelling waarbij de kinderen mogen meedoen! Voor alle talen geschikt.

Bottenmolen (10+ en volw) – Bastiaan de Zwitser

Soldaat Henk zoekt werk en krijgt de kans om Molenaar te worden. Als hij drie nachten in de vervloekte Bottenmolen kan overleven, is de molen van hem. Wie hem voor ging, die verdronk, verloor al zijn tanden of brak iedere bot in zijn lijf… Met ‘De Bottenmolen’ brengt Bastiaan de Zwitser een echt spookverhaal tot leven. Luguber, griezelig en toch oh zo leuk om te horen!

Het wonderlijke verhaal van Oedjat, het vliegende oog (volw en 12+) – Paul Groos

Atoem haalde zijn oog uit zijn kas, toverde er vleugels aan en zei: “Vlieg, zoek mijn kinderen!”. Het oog vloog weg. Atoem ging zitten en huilde. En overal waar zijn tranen de grond raakten, kwamen de mensen tevoorschijn. Dit is het Egyptische verhaal van de schepping, van het ontstaan van de aarde, de goden en de mensen. Het oog van Atoem vliegt door dit wonderlijke verhaal. En na het verhaal vliegt het verder, tot op de dag van vandaag.

Vrienden voor het leven? (5+) Tom van Outryve en Stijn Wastyn (BE)

Schildpad en aap komen elkaar tegen en worden beste vrienden. Samen beleven ze heel wat avonturen. Maar ook beste vrienden hebben wel eens ruzie. In Vrienden voor het leven? wordt de vriendschap van Aap en schildpad op de proef gesteld. Tom van Outryve en Stijn Wastyn in een muzikale bundeling verhalen over vriendschap, ruzie, moed, vliegende dieren en veel meer. Een hilarische, dynamische verteltheatervoorstelling begeleid door multi-instrumentalist Stijn Wastyn.

Vanalles verrassing 6+ – Tom van Outryve

Tom van Outryve is een speelvogel, die altijd wel ergens een verhaal opvangt of juist naar je toe werpt. Zijn doel: de kinderlach. Laat je verrassen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button