Nieuws uit ZwollePEC ZwolleVoorpagina

Bekerfinale PEC Zwolle Vrouwen als kers op de taart

Zwolle – Zaterdagavond staat PEC Zwolle Vrouwen voor het eerst in de clubhistorie in de finale van de KNVB Beker. Op Woudestein is Ajax Vrouwen om acht uur de tegenstander.

Voor de tegenstander uit Amsterdam is een bekerfinale spelen eerder gemeengoed dan uitzondering. Sinds de invoering van de Eredivisie Vrouwen wist Ajax Vrouwen al drie keer de beker te winnen, waaronder de afgelopen twee edities, waarin PSV Vrouwen tot tweemaal toe verslagen werd. De beker is overigens ook de enige prijs waar de Amsterdammers nog aanspraak op maken. Nadat de ploeg al vroeg werd uitgeschakeld in de Champions League door het Franse Olympique Lyon, kaapte FC Twente Vrouwen op de voorlaatste speeldag van de competitie de landstitel weg voor de neus van de Amsterdammers. Dat was een hard gelag voor trainer/coach Benno Nihom, die niets liever wilde dan zijn laatste seizoen bij Ajax Vrouwen met de landstitel afsluiten. Na de winterstop wist zijn ploeg koploper PSV Vrouwen nog wel te passeren, maar gelijke spelen tegen onder meer ADO Den Haag Vrouwen (2-2) en PEC Zwolle Vrouwen (0-0) kostte Ajax Vrouwen uiteindelijk de kop.

Hoe anders verliep het seizoen in Zwolle. Voor het tweede jaar op rij en tevens voor de tweede keer in de historie van de club, schaarde PEC Zwolle Vrouwen zich op de slotdag van de competitie bij de beste vijf ploegen van de Eredivisie Vrouwen, waardoor er nog eens twee wedstrijden gespeeld mochten worden tegen de vrouwen van FC Twente, Ajax, PSV en ADO Den Haag. In die kampioenspoule kwam de jonge ploeg van trainer/coach Wim van der Wal, die net als zijn collega Nihom na de bekerfinale afzwaait, vaak net tekort. Gewonnen werd er dan ook niet, al was het behaalde punt op bezoek bij Ajax Vrouwen een flinke opsteker. Eerder in de reguliere competitie werd bovendien thuis al van Ajax Vrouwen gewonnen (3-1). Ook dit was een unicum. Al gauw werd duidelijk dat er in de competitie niet meer in zat dan een vijfde plek. Het bekertoernooi was daardoor de kortste weg naar eremetaal. In de drie voorgaande wedstrijden werd afgerekend met achtereenvolgens ASV Wartburgia Vrouwen, Excelsior Barendrecht Vrouwen en ADO Den Haag Vrouwen. Bovendien hoefden de Blauwvingers geen enkel tegendoelpunt te incasseren. Aan de weg naar eremetaal komt zaterdagavond hoe dan ook een einde, de vraag is alleen of het seizoen eindigt met de felbegeerde dennenappel en rode badjassen (voor de winnaar) of dat de Zwollenaren genoegen moeten nemen met een witte badjas (voor de verliezer).

Road to the Finale

Op weg naar de finale rekenden beide ploegen af met één amateurteam en twee clubs uit de Eredivisie Vrouwen. Zowel Ajax Vrouwen als PEC Zwolle Vrouwen wist de finale niet in de reguliere 90 minuten te bereiken. Ajax Vrouwen keek tien minuten voor tijd nog tegen een 0-2 achterstand aan tegen FC Twente Vrouwen, maar wist voor het verstrijken van de officiële speeltijd langszij te komen. Linda Bakker zorgde met twee goals, waarvan één in de verlenging, dat haar ploeg zich opnieuw mocht gaan melden in de finale. Bij PEC Zwolle Vrouwen gingen de bedankjes na de halve finale vooral naar Nienke Olthof. Tegen ADO Den Haag Vrouwen wisten beide ploegen in 120 minuten voetbal niet tot scoren te komen. In de strafschoppenserie pakte Olthof twee Haagse penalty’s én schoot ze zelf raak vanaf de stip.

Ajax Vrouwen op weg naar Rotterdam

  • VV Bavel Vrouwen – Ajax Vrouwen: 0-13
  • Ajax Vrouwen – Achilles ’29 Vrouwen: 4-2
  • Ajax Vrouwen – FC Twente Vrouwen: 3-2.

PEC Zwolle Vrouwen op weg naar Rotterdam

  • ASV Wartburgia Vrouwen – PEC Zwolle Vrouwen: 0-2
  • PEC Zwolle Vrouwen – Excelsior Barendrecht Vrouwen: 1-0
  • PEC Zwolle Vrouwen – ADO Den Haag Vrouwen: 0-0 (wns 4-2)

De bekerfinale tussen Ajax Vrouwen en PEC Zwolle Vrouwen begint zaterdagavond om acht uur. Scheidsrechter is Shona Shukrula. Zij wordt bijgestaan door assistent-scheidsrechters Franca Overtoom en Diana Snoeren. Official is Lizzy van der Helm. Bij deze wedstrijd wordt geen gebruik gemaakt van de VAR.

De door PEC Zwolle georganiseerde buscombi naar de finale is uitverkocht. Wel is het nog mogelijk om autokaarten aan te schaffen. Klik daarvoor hier.

De wedstrijd wordt zaterdag live uitgezonden op FOX Sports 1. Die uitzending begint om 19.30 uur. Volg de wedstrijd ook online via Twitter of Instagram.

Bron
PEC Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button