Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZwolle Unlimited / Woest

Internationaal storytelling festival waar je zèlf mag vertellen, zingen, dichten tijdens Ceilidh

Zwolle – Zelf een verhaal vertellen rond het kampvuur tijdens Internationaal Storytelling Festival Zwolle Unlimited? Een lied spelen? Een gedicht voordragen? Zoals de Ieren en de Schotten deden en nog doen, reserveert de festivalorganisatie één van haar strobalentheaters voor een Ceilidh [keelie]. In het Hemelvaartweekeinde in Zwolle, aan de Thorbeckegracht.

Ceilidh is een woord uit het Gaelic en betekent ‘op bezoek gaan’ of ‘bij elkaar komen’. Een Ceilidh werd in Ierland en Schotland gehouden op plaatsen waar mensen elkaar ontmoetten. Tijdens lange winteravonden vertelden zij elkaar bij flakkerend kaarslicht nieuwtjes. verhalen, moppen en raadsels en maakten ze muziek. Deze traditionele vorm van vermaak is oeroud en bestond ooit overal in de wereld. Het is de voorloper van het moderne uitgaan en het is de oervorm van zowel storytelling, singer-songwriting als journalistiek en theater.

Hoe werkt het?

De Ceilidh wordt gehouden op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni van 22.00 uur tot middernacht. Je kunt komen luisteren of je kunt zelf komen vertellen, zingen of dichten. Je hoeft je niet aan te melden, je kunt gewoon binnenlopen op de avond zelf. Verhalenverteller en gastheer Bastiaan de Zwitser schenkt een kopje thee uit de ketel boven het kampvuur en begeleidt de Ceilidh. Elke avond zijn er ook twee artiesten uit de festivalprogrammering aanwezig die een kort verhaal zullen vertellen of zullen zingen of voordragen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button