Zwolle Unlimited / Woest

Vijf theaterroutes door historische binnenstad dé oplossing bij keuzestress

Zwolle – “De vijf theaterroutes van Festival Zwolle Unlimited zijn dé oplossing voor mensen die houden van cultuur, maar niet van keuzestress.” Dat zegt festivaldirecteur Rob Bults. Zwolle Unlimited wordt gehouden in het Hemelvaartweekeinde, van 30 mei tot en met 2 juni. “Onze programmering is vrij groot. Via zo’n route krijg je steeds drie of vier korte voorstellingen te zien door de nationale en internationale artiesten uit de programmering. Het helpt je, uit de grote voorstellingen te kiezen. En het is heerlijk om een wandeling te maken langs bijzondere pleinen en plekken, en dan een mooie voorstelling te zien”.

Vier internationale vertelroutes (volw. en 16+)

Internationale vertellers uit Noorwegen, Finland, België, Schotland, Frankrijk en Egypte vertellen verhalen in vier verschillende internationale vertelroutes: route wijsheid & schoonheid, route verleiding, route liefde & verdriet en route bitterzoet, de liefde.

Kinderroute (4-10 jr)

Tijdens de Kinderroute krijgen de deelnemers drie voorstellingen te zien op onverwachte, gekke of spannende plekken. Het verhaal ‘Over dat heilige boontje Assepoester’, verteld vanuit het perspectief van haar twee stiefzusters, door Theatergroep Jut&Jul, Het interactieve hoorspel Kid’s PURPLE, dat speelt in het magische universum van het kind, door de muzikale vertelzusjes Lieke en Anne van der Vegt. En het oeroude Lapse sprookje Tjiep, door verteller en gitarist Marin Millenaar, een verhaal over het troostliedje dat gestolen wordt van een kuikentje.

Echt gebeurd route (volw. en 16+)

Een bijzondere reis langs waargebeurd en uit het leven gegrepen. Het publiek krijgt een kijkje in het leven van levenskunstenaars. Van de compromisloze liedjesmaker Fay Lovski tot de in een camper wonende en podcastende Daphne Gakes, de met zichzelf worstelende theatermaker Nannette Poortinga en de gedanste ‘Tweezaamheid’ van Dansproductiehuis Vuur & Vlam.

Straattheaterroute (AL)

Drie topacts vormen samen de Straattheaterroute. Geniet van de Glazendraaier die Arvo Part speelt op zingend glas, van betoverend poppenspel in Cathedralia: de suikerklontjescathedraal van Trunk Puppeteers en van de levende standbeelden in ROEST, door gezelschap Niet voor de Poes in een huis op zijn kop.

IkToon route (AL)

Route door Zwolse amateurkunstenaars. De toegang is gratis, maar je moet wel een kaartje reserveren via de site. Verschillende routes op zaterdag en zondag. Met: Dans & Creatief Centrum, Kinderkoor Konstantijn, het koor van de Wresinski Cultuurstichting e.a. koren, het Jong Britten Strijkorkest, de Nederlandse Jeugdmusicalschool, Theatergroep Lazarus, Vocalgroup BlueBird Voices, Showband Jubal en Slagwerkgroep Excelsior Westenholte.

Festivalterrein

De Pelserkade aan de Thorbeckegracht, het plein Achter de Broeren en het Broerenkerkplein vormen samen het festivalterrein van Zwolle Unlimited. Vele nomadententen, strobalentheaters en open lucht podia vormen de locaties voor internationale vertelvoorstellingen, dans- en circustheater en rootsmuziek. Diverse straattheatervoorstellingen vinden plaats elders in de binnenstad, net als de routes. Op zondag haakt het straatmuzikantenconcours Draadloos aan, met muzikanten op alle terrassen in de binnenstad.

Smulerf

Het hart van het festival is een romantisch pleintje: het Smulerf. Met lampions en strobalen wordt hier ouderwetse gezelligheid gecreëerd. Hier bereiden koks ambachtelijke pizza’s, Armeense lekkernijen, handgemaakte patatten, heerlijke crèpes en nog veel meer. Met daarbij een goed glas wijn, een heerlijk speciaalbiertje of een stevige bak eerlijke espresso of latte macchiato. Ondertussen treden er prachtige bands en straattheaterartiesten op.

Boekenmarkt, Vinylmarkt, Makersmarkt

Verzamelaars van de schone kunsten kunnen tijdens dit festival ook hun hart ophalen op Zwolse Boekenmarkt en de Zwolse Vinylmarkt. Op zondag. De boekenmarkt behoort tot de grotere kwaliteitsboekenmarkten van het land. Boekverkopers uit het hele land presenteren een keur aan literatuur en poëzie, prenten, tijdschriften en schoolplaten. Tegelijkertijd is er aan de andere zijde van de gracht de Zwolse Vinylmarkt. Platenverzamelaars met een fijne neus voor de beste muziek bieden hun collecties aan. De markten worden gecompleteerd met diverse klassieke concerten op de zondagmorgen op het festivalterrein. Ook presenteert de creatieve industrie zich op de Makersmarkt op zaterdag.

Tickets

Het festival werkt met ticketverkoop, waardebepaling achteraf en gratis toegang. De routes vertrekken allen vanaf het festivalterrein. Op de website zie je uit welke vertrektijden je kunt kiezen. Klik op de volgende link voor tickets en tijden. https://www.zwolleunlimited.nl/routes-2/

Thema: Bitterzoet / Bitter Sweet

Zwolle Unlimited 2019 verbindt zich voor een deel van haar programmering aan het nationale jaarthema ‘Rembrandt & de Gouden Eeuw’, maar geeft daar haar eigen draai aan. Want die Gouden Eeuw, de helden uit de geschiedenisboeken, de grote overwinningen, onze straatnamen; al die rijkdom en weelde. Al dat zoet had een keerzijde. Een keerzijde die vaak nog onderbelicht is. Hoe is de macht verdeeld? Wie zijn de veranderaars? Wie krijgt bitter, wie krijgt zoet? Nationale en internationale artiesten pakken de medaille en bekijken hem van beide kanten. Zij vertellen het verhaal van de wereld, dicht op de huid: bitter en zoet, zoet en bitter.

Gerelateerde artikelen

Back to top button